X
 23.05.2017 Технологија

Трикови за кодирање додека ги надминувате сопствените психолошки недостатоци

Кога се пишува код често се појавува истиот проблем, мора да се избере меѓу краткорочните предности на лошата практика или долгорочните трошоци што се генерираат.

Тестирајте

Прочитајте неколку примери како може да освои пристрасноста да се добие на долг рок.
Тестовите се убав пример за нешто што знаете дека треба да го правите долгорочно. Еве неколку идеи кои треба да ви помогнат да ја изедначите равенката:

• Со тестовите ќе бидете сигурни дека на ништо не се наштетува кога правите промена. На овој начин ќе работите послободно.
• Тестовите помагаат да се одлучите кога нешто е „доволно добро“. Тие дефинираат што значи еден код да „работи“.
• Тестовите помагаат да се напишат кодови кои можат да се употребуваат повторно. Може да креирате поголеми работи од помали модуларни делови.

Направете ги кодовите повторно употребливи додека работите

Пишувањето на повторно употребливи кодови има многу долгорочни предности. Кога е можно, дизајнирајте го кодот така да биде повторно употреблив. Потоа објавете го на отворен извор. Не мора да трошите часови во објавување на пакети.

Многу брзо може да креирате арсенал на повторно употребливи React или Angular компоненти.

Не копирајте

Копирањето прави работата побрзо да се заврши сега, но ја тоа прави базата со кодови потешко да се одржува понатаму. Секоја мала промена ќе треба да се направи на повеќе места и проблемите често ќе бидат пронајдени кога ќе се случува производство.

Затоа, не копирајте кодови. Најдете, креирајте, споделете повторно употребливи компоненти, но не копирајте.

Документирајте го кодот, раскажете приказна

И кодот и документацијата се претставници на логичната приказна која се кажува. Со запишување што прави секој дел од кодот, додавање на аргументи кои се примаат, неговите враќања, додавањето на примери итн, исто така се добива и добар поглед на приказната за кодот што го пишувате.

Добрите документи покажуваат дека целосно разбирате што правите и како правите. Ако приказната нема смисла, подобро е да дознаете преку документацијата отколку преку кодот. На крај на денот, да ја присилувата Вашата психологија секој час од денот е тешка битка. Сепак, прифаќањето на добри практики е рутина и давањето на себе си награда за тоа што сте го направиле може да помогне да добиете многу повеќе на крај на денот.
Подготвил: М.Д.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија