X
 23.05.2018 Економија

Која професија имаше највисока нето-плата во март 2018?

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната исплатена нето-плата по вработен во март 2018 година во споредба со март 2017 година изнесува 105,6.

Ваквото зголемување се должи на зголемувањето на просечната исплатена нето-плата по вработен во секторите: рударство и вадење камен (19 отсто), информации и комуникации (14,2 отсто) и преработувачка индустрија (12,4 отсто).

plata

Зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата е забележано во секторите: рударство и вадење камен (12,6 отсто), финансиски дејности и дејности на осигурување (9,7 отсто) и информации и комуникации.

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во март 2018 година изнесува 23.694 денари.

Во продолжение се дејностите со највисока нето-плата за март 2018 година:

Информации и комуникации - 43.415 денари
Финансиски дејности и дејности на осигрување - 43.120 денари
Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација - 37.761 денар
Рударство и вадење камен - 33.401 денар

Целосниот извештај можете да го погледнете ТУКА.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Економија