X
 23.10.2021 Живот

Како дојде до тоа да работиме 8 часа дневно?

Со пандемијата се случија одредени промени, односно компаниите почнаа да нудат пофлексибилни услови за работа, но земјите и компаниите низ светот сепак и понатаму се придржуваат кон осумчасовното работно време.

Но, во текот на 2020 година Шведска воведе иновација на поширок план во земјата: работен ден од шест часа, што подразбира извршување на деловните обврски од 9 до 15 часот.

Многу работници сонуваат да имаат време да постигнат сѐ во еден ден: да појадуваат на мир, да ги прошетаат децата и миленичињата, да вежбаат, а потоа да одат на работа.

Сепак, знаеме дека реалноста е поинаква. На сите што работат, периодот помеѓу 15 и 17 часот додека се на работното место веројатно им изгледа како цела течност, но имајте на ум дека порано осум часа работа биле привилегија.

Во 1817 година луѓето оделе на работа од утро до вечер, шест дена во неделата. Потоа се појавил Роберт Овен, кој подоцна Маркс и Енгелс ќе го сместат во редовите на утопистички социјалисти. Овен предложил работниот ден да се скрати од 17 часа на 10 часа, вклучувајќи два часа пауза за појадок и ручек.

Секако, воопшто не било лесно да се прифати оваа идеја бидејќи сопствениците на фабриките и другите работодавци ги штителе своите интереси. Освен овој услов, Овен се борел и за тоа децата под 10 години да не смеат да работат, како и за подобра организација на грижата на децата. Истата година тој започнал кампања под слоганот: „8 часа работа, 8 часа рекреација, 8 часа спиење!“

Во 1847 година мнозинството го прифатило правилото дека децата под 10-годишна возраст не треба да работат, а поминале 40 години додека британскиот конгрес на синдикатите да ја усвои визијата за осумчасовното работно време.

Извор: Biznis.telegraf.rs
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот