X
 24.01.2017 Наука

Фасцинантно: Еве како изгледа универзумот во една фотографија

Научниците проценуваат дека универзумот е околу 13,8 милијарди години. Во текот на тие години, бил населен со милијарди галаксии - повеќето од нив и ден денес претставуваат непозната територија.

Користејќи ги логаритамските мапи од универзумот на НАСА, како и фотографии од универзумот од НАСА и Принстон, уметникот Пабло Карлос Будаси создаде диск со сончевиот систем како централен поглед од универзумот. Ова значи дека планетата Земја, заедно со планетите во околината и сонцето се наоѓаат во средината, а остатокот од универзумот околу нив.

Секоја оска од дискот претставува различен поглед на полињата - секој зголемен од фактор десет. Ова овозможува едноставен начин за визуелизирање на нешто толку колосално како универзумот.

Прстенот најблизу до сонцето е Млечниот пат, а двете спирали кои доаѓаат од Млечниот пат ја претставуваат раката на Персеј.

foto
Фото: Wikimedia Commons
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука