X
 24.10.2020 Наука

Маргарет Тачер: Можеби ќе треба да водиш една битка повеќе пати за да победиш

Маргарет Тачер е една од најмоќните жени во историјата на човештвото. Таа 11 години беше премиер на Велика Британија и е првата и единствена жена што некогаш ја зазела таа позиција.

Ова се некои од нејзините мудри мисли и цитати што ѝ помогнале да го воспостави нејзиното наследство.

- Жена со силна волја се нарекува злобна; маж со силна волја се нарекува моќен.

- Пораз? Не го препознавам значењето на овој збор.

- Секоја жена што ги разбира проблемите со водење домаќинство ќе биде поблиску до разбирање на проблемите со водење на државата.

- Можеби петелот кукурига, но кокошката е таа што ги несе јајцата.

- Ако сакаш нешто да биде кажано, прашај маж; ако сакаш нешто да биде завршено, прашај жена.

- Можеби ќе треба да водиш една битка повеќе пати за да победиш.

- Домот треба да биде центарот, но не и границата на животот на жената.

- Вреди да се познава непријателот бидејќи некогаш ќе имаш можност да го претвориш во пријател.

- Не може да има слобода освен ако не постои економска слобода.

- 90 отсто од нашите грижи никогаш не се случуваат.

- Жените се многу подобри во кажувањето „не“ отколку мажите.

- Не мора да се согласуваш со некој за да најдете заеднички основи.

Извор: Brightside
Фото: Wikipedia
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука