X
 25.06.2015 Образование

Големите поволности на билингвализмот

Билигнвализмот, односно способноста да се зборува повеќе од еден јазик е лингвистички феномен. За да откриеме повеќе за билигвализмот Лари Ферлацо сними одлична кратка илустрирана лекција во рамките на серијата „TED-ed“, кадешто објаснува што е билингвализмот и кои се поволностите да се биде билигвален.

Некои од овие поволности кои се споменуваат се:

- Погуста сива материја на мозокот;

- Помал ризик од болести како алцхајмерова и деменција;

- Подобро решавање проблеми, подобра работа на мозокот и поголема фокусираност.

За повеќе, погледнете ја целата лекција.


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование