X
 26.01.2019 Живот

Едуардо Галеано: Живееме во свет каде што погребите се поважни од покојниот, свадбите се поважни од љубовта, а изгледот е поважен од паметот

Едуардо Галеано несомнено бил голем човек кој никого не оставил рамнодушен.

Овој уругвајски писател, автор на меѓународни наслови како што е „Сеќавање на огнот“ и „Отворени вени на Латинска Америка“, на своите читатели им ги понуди своите размислувања за светот, љубовта, религијата, фудбалот и сѐ што се однесува на вестите.

- Создадени сме од времето. Ние сме неговите гласови и неговите стапала. Стапалата на времето чекорат по нашите стапки. Порано или подоцна ветровите ќе ги избришат нашите траги. Сите го знаат тоа. Чекорењето кон ништо, трагите на никого? Гласовите на времето го проповедаат својот пат.

- Живееме во свет каде што погребите се поважни од покојниот, каде што свадбите се поважни од љубовта, каде што изгледот е поважен од паметот. Живееме во култура-амбалажа, која ја презира содржината.

- Ако паднев, тоа е затоа што одев. И вредно е да се оди, дури и ако паднеш.

- Само будалите веруваат дека тишината е празнина, никогаш не е празнина. Понекогаш најдобар начин за комуникација е токму тишината.

- Постои таканаречена меѓународна заедница? Дали е тоа нешто повеќе од клубот на трговците, банкарите и војниците? Дали тоа е нешто повеќе од уметничко име што САД го даваат кога играат?

- Љубовта е понижувачка бидејќи се извршува вертикално и одозгора; солидарноста е хоризонтална и подразбира заемна почит.

- Насилството предизвикува насилство, како што знаеме; но исто така генерира профит за индустријата на насилство, која го продава како спектакл и станува предмет на потрошувачка.

- Гладот влијае врз стравот. Стравот од тишина ги пробива улиците. Стравот се заканува: Ако љубиш, ќе имаш сида. Ако пушиш, ќе имаш рак. Ако дишеш, ќе вдишеш загаден воздух.

- Единствен начин да не се повтори историјата е да ја чувате во живот.

- Најмоќните институции, ММФ и Светската банка, водат три или четири држави. Останатите гледаат. Светот е организиран според воената економија и културата на војната.

-...многубројни се оние осудени на глад за леб, а уште помногубројни се оние осудени на глад за прегратки.

- Законот на пазарот, законот на успехот. Сѐ помалку место за импровизација и креативна спонтаност. Сѐ поважен е резултатот, а сѐ помалку важни се вештините. Резултатот стана непријател на ризикот и авантурата. Се игра за да се заработи и да не се изгуби, а не за да се ужива во радоста поради давање радост. Од година на година, фудбалот се лади, а водата наместо крвта во вените, гарантира успех. Страста за играта поради игра, слобода, забавување и забава, сето тоа бескорисно и генијално лудило полека станува само предмет на носталгично сеќавање.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот