X
 26.12.2021 Култура

Најголемиот брановиден мозаик во светот е дел од луксузен хотел во Турција

Во 2010 година работници откриле импресивен мозаик додека ја подготвувале изградбата на нов хотел во Антакија, Турција. Мозаикот зафаќа површина од 836,1 квадратни метри и со тоа е најголемиот целосен мозаик што некогаш бил ископан.Се претпоставува дека мозаикот постоел барем во 526 година бидејќи тогаш имало земјотрес кој видливо го оштетил мозаикот.По откривањето на мозаикот, археолози и архитекти работеле заедно на изградба на модерен хотел, притоа зачувувајќи го мозаикот на подот.Извор: My Modern Met
Фото: Facebook
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура