X
 27.01.2020 Здравје

Кој плаче, тој е здрав

Иако околината често ги перципира солзите како знак на слабост, тие се сосема нормални.

Невронаучникот и автор на книгата „Плачење: Мистерија на солзите“, Вилијам Фреј од Минесота, минал 15 години проучувајќи го дејството што го има плачењето врз луѓето.

Истражувањата покажале дека:

-85% од жените и 73% од мажите се чувствуваат подобро и помалку лути по плачење;
-во просек, жена плаче 47 пати годишно, а маж 7;
-плачењето трае околу 6 минути;
-солзи најчесто течат меѓу 7 и 10 часот изутрина.

Помалку стрес

Насобирањето на стресот може да предизвика заболувања на срцето и мозокот, па плачењето се смета за вештина за преживување на луѓето.

Го намалува крвниот притисок


Плачењето се покажало како одличен регулатор на крвниот притисок и правилните отчукувања на срцето. Подобрувањето ќе го забележите веднаш.

Солзите нѐ чистат од токсини

Лекарот тврди дека солзите навистина ги отстрануваат токсините од организмот - хемикалиите што се насобираат поради емоционален стрес.

Плачењето открива дека сте човек

Иако очите на животните се влажни и заштитени со солзи, само луѓето можат да плачат кога се под влијание на емоции. Идниот пат кога ќе ви се плаче, слободно пуштете солза, добро исплачете се бидејќи и вие сте човек.
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје