X
 27.10.2020 Живот

Огледалото или фотографијата - што покажува како навистина изгледаме?

Несомнено многумина од нас биле во ситуација да се погледнат во огледало и да сфатат дека не изгледаат исто како на фотографиите! Прашањето е дали камерата драстично ја филтрира сликата? Или можеби треба да го обвиниме огледалото?

Веб-страницата ddl.rs се обидува да одговори на прашањето: Што е поблиско до нашиот вистински изглед, одразот на огледало или фотографијата? И зошто честопати го доживуваме нашиот одраз во огледалото и на фотографиите на различен начин?

Психолошкиот аспект игра важна улога. Најчесто се гледаме во огледало кога сме дома, средина во која се чувствуваме најслободни и најопуштени. Што се однесува до фотографијата, често завршуваме во кадар додека сме на непознат терен, а тоа значи дека сме понапнати и неподготвени.

Затоа, понекогаш кога ќе се погледнеме во огледало пред да одиме на забава, гледаме неодоливо згодна личност. Сепак, следниот ден, гледајќи се на сликите од забавата, забележавме дека сме токму спротивното.

Не смее да се занемари ниту аголот на набљудување. Едноставен факт е дека нашите лица не се симетрични. Ова апсолутно важи за секого - за некого повеќе, за некого помалку. Тука може да се појави причината за целата конфузија! Секое утро, додека се гледаме себеси во огледало, стоиме на истото место, гледајќи се од позната перспектива.

Како резултат на тоа, се навикнуваме да го гледаме лицето од одреден агол. Меѓутоа, кога станува збор за фотографии, не секогаш добиваме предупредување како, кога и од која насока ќе биде направена фотографијата. Освен, се разбира, ако не сте ѕвезда како Одри Хепберн, која речиси секогаш се фотографирала од најдобар агол.

ogledalo
Фото: Freepik

Исто така, важно е осветлувањето да има своја температура. Меѓутоа, кога ќе се погледнеме во огледало, не регистрираме разлика во температурата. Тоа е така затоа што нашиот мозок е „суперкомпјутер“ кој автоматски ги изедначува сите разлики и ни го „покажува“ тенот на кој сме навикнати.

Од друга страна, фотографијата го доловува осветлувањето какво што е, со сите промени и разлики во температурата. Кога се гледаме во огледало, дури и кога осветлувањето доаѓа од разни извори, со многу бои и сенки на лицето - сè уште го гледаме нашиот вообичаен изглед. Од друга страна, фотографијата може да предизвика незадоволство што се гледаме себеси во објективна светлосна околина.

Запомнете дека кога ќе се погледнеме во огледало, обично се фокусираме на еден дел од нашиот одраз и не ја гледаме целата слика. Сепак, кога гледаме фотографија, гледаме сè како целина и забележуваме работи што претходно ни изгледаа неважни (на пример, лошо држење на телото, раце во непријатна положба и така натаму).

Во огледалото секогаш гледаме „копирана“ верзија од нас и ова конечно ја обликува нашата слика за тоа како изгледаме. Фотографиите, пак, нè претставуваат на начинот на кој другите нè гледаат - невообичаена перспектива што може да нè изненади.

Од сето ова можеме да заклучиме дека фотографиите ни даваат објективни информации за нашиот изглед. Дури и ако не изгледате секогаш најдобро на сликите, тоа не е причина за очај! Можеби сте биле фотографирани во лош момент, или сте биле под стрес, или едноставно сте немале време да го вовлечете стомакот.

Извор: 6yka.com
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот