X
 28.01.2020 Култура

Во 2019 година Американците повеќе оделе во библиотека отколку на кино

Американската филмска индустрија минатата година оствари приходи од 40 милијарди долари, но се чини дека Холивуд има уште многу работа ако сака да се натпреварува со најславната американска институција - јавната библиотека.

Според неодамнешната анкета на „Галуп“, посетата на локалната библиотека засега останува најчестата културна активност на Американците.

- Посетата на библиотеките останува најчеста култура активност на Американците. Тие ја посетуваат библиотеката во просек 10,5 пати годишно, а тоа го надминува практикувањето на осум други вообичаени активности што ги прават во слободно време. Американците присуствуваат на музички или театарски настани и посетуваат национални или историски паркови четири пати годишно, а посетуваат музеи и казина 2,5 пати годишно. Патувањата до забавни паркови (1,5) и зоолошки градини (0,9) се најретко практикуваните активности на листата - изјави аналитичарот на „Галуп“, Џастин Мекарти.

Резултатите од анкетата на „Галуп“ биле поделени на различни начини. - Едно од двете најинтересни откритија е дека жените ја посетуваат библиотеката двапати почесто од мажите, а библиотеките најмногу ги посетуваат возрасни лица од домаќинства со ниски приходи, а најмалку ги посетуваат возрасни лица од домаќинства со високи приходи.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура