X
 28.02.2019 Образование

МОН не попушта, наставниците имаат законска обврска да го пополнат е-дневникот

Министерството за образование и наука си стои на својот став дека наставниците треба да го пополнат ретроактивно е-дневникот, и покрај нивните реакции. На прашањето на Факултети.мк дали ќе ја сменат  одлуката, од ресорното министерство ни одговорија:

- Електронскиот дневник извесен период не беше во употреба поради активностите поврзани со надградба на платформата на која тој е базиран и ажурирање на одредени податоци од страна на компанијата избрана за оваа цел преку постапка за јавна набавка. Сега откако овие активности се заокружени и е-дневникот е ставен во функција, наставниците се известени дека треба да ги пополнат основните податоци поврзани со учениците, односно да ги вметнат само полугодишните оценки и изостаноците - велат од МОН и додаваат дека наставниците ќе ја исполнат својата законска обврска за водење педагошка евиденција преку оваа алатка, а воедно ќе се овозможи е-дневникот да ја оствари основната намена поради која постои.
Преку своите синдикати, наставниците деновиве реагираат дека не сакаат да ги пополнуваат е-дневниците од 1 септември зашто не се виновни за техничкиот пропуст на МОН.
Подготвил: С.Ѓ.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование