X
 28.05.2018 Живот

Карактеристики на добрите татковци

Мажите денес сè повеќе ја препознаваат својата клучна улога во семејството и позитивно одговараат на предизвиците на родителството. Сè повеќе мажи чувствуваат длабок глад за воспоставување квалитетен однос со своите деца. Новите истражувања откриваат на кој начин позитивната и активна вклученост на таткото придонесува за подобра социјална приспособливост на децата, го зголемува нивниот здрав полов развој и придонесува за поголем интелектуален развој на своите деца.

Со татковската вклученост расте веројатноста за развој на смислата за хумор кај децата, се развива подобра внатрешна чувствителност, па дури и поголема мотивација за учење. Од друга страна, пак, татковското емотивно оддалечување може да има длабоко негативно влијание врз детето...

Прочитајте го во целост советот од психологот и психотерапевтот, Марија Стефанова за Деца.мк на ОВОЈ ЛИНК.


Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот