X
 28.09.2022 Живот

Ранецот не треба да тежи повеќе од 10 отсто од тежината на детето, советува ортопедот Антоније Хаџи Антоновски

Тешките ранци се сметаат за примарна причина за хронична болка во грбот и во вратот подоцна во животот. Тешките ранци го нарушуваат држењето на детето, па освен што предизвикуваат искривување на ‘рбетот и вратот, често оставаат последици и врз рамената, кои поради влечење паѓаат нанапред. Нарушена е и рамнотежата на движењето, па често се среќаваме со искривување на глуждовите, посочува ортопедот Антоније Хаџи Антоновски

При секој почеток на учебната година ортопедите апелираат да се внимава при изборот на училишните ранци и тежината што ја носат учениците на грб. Алармираат дека сѐ поголем број деца имаат проблем со ‘рбетот, а за тоа главни виновници се преполните ранци. Секако, и предолгото седење пред компјутер, недоволната физичка активност, лошиот избор на столчиња и работни маси…

Според ортопедот Антоније Хаџи Антоновски, препораките за ранецот се тој да тежи до 10 проценти од тежината на детето. Ако ги премериме ранците на децата, заклучокот е дека ретко кое дете ја носи препорачаната тежина и дека е голем бројот на децата што одат искривено со претежок товар на грб.

Остатокот од текстот прочитајте го на Деца.мк


Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот