X
 29.05.2019 Наука

Немажените жени што немаат деца се најсреќна група од целокупното население

Жените што не се во брак и немаат деца се најсреќната група во популацијата, вели познат експерт за среќа. Пол Долан, професор по бихевиорална наука во Лондонската школа за економија, вели дека немажените жени и жените без деца исто така имаат поголема веројатност да ги надживеат жените што имаат брачни партнери. Освен тоа, тие се и поздрави од нив.

Долан вели дека најновите податоци покажуваат дека долготрајните традиционални симболи на успех не се нужно во согласност со нивото на среќа.

Долан, кој е и најпродаван автор и спроведува оригинални истражувања за мерењето на среќата и причините и последиците, забележал дека мажите имале поголема корист од бракот бидејќи „се смируваат“.

- Мажите преземаат помалку ризици, повеќе заработуваат на работа и живеат подолго. Од друга страна, жените мора да се справат со тоа и умираат порано отколку кога не би биле воопшто мажени. Најздравата и најсреќната подгрупа на популација се жените што никогаш не се омажиле или немале деца. Луѓето во брак се посреќни од другите подгрупи на население, но само кога нивните сопружници се во истата соба кога се запрашани колку се среќни. Кога сопружниците не се присутни, тие велат дека се несреќни - вели тој.

- Имаме добри лонгитудинални податоци што ги следат истите луѓе со текот на времето, но ќе ѝ направам лоша услуга на академската наука со тоа што ќе го кажам: Ако сте маж, тогаш треба да се ожените, но ако сте жена, не мачете се - додава тој.

Неговата последна книга „Среќни засекогаш“ ги цитира доказите од едно истражување што ги споредувало нивоата на задоволство и несреќа кај луѓето во брак, луѓето што не се во брак, разведените, разделените и вдовиците/вдовците.

Истражувањето открило дека нивото на среќа пријавено од оние што биле во брак било повисоко отколку кај оние што немале брачен другар, но само кога брачниот другар бил во собата.

Луѓето што не биле во брак пријавиле пониско ниво на мизерија отколку лицата во брак што биле прашани кога брачниот другар не бил присутен. Други истражувања ги мереле финансиските и здравствените придобивки кај омажените/оженетите. Долан вели дека мажите имаат поголеми здравствени придобивки од бракот поради тоа што преземале помалку ризици, додека женското здравје главно не влијаело врз бракот. Но, средовечните мажени жени биле изложени на поголем ризик од физички и ментални состојби за разлика од нивните немажени врснички.

И покрај предностите на немажените жени без деца, Долан вели дека фактот што бракот и децата се гледаат како традиционален, утврден амблем на успех значи дека стигмата може да предизвика некои жени да се чувствуваат несреќни.

- Гледате жена на 40 години која никогаш немала деца. „Штета, нели? Можеби ќе го сретне вистинскиот човек и тоа ќе се промени“, велат луѓето. Не, можеби ќе го сретне погрешниот човек и тоа ќе се промени. Можеби ќе сретне човек кој ќе ја прави помалку среќна и здрава и таа ќе умре порано - вели Долан.

Долан вели дека децата може да бидат штетни за благосостојбата на луѓето, велејќи дека многу родители тајно се согласуваат со познат академски колега кој еднаш рекол дека му се допаѓа постоењето на неговите деца, но не и нивното присуство.

- Би било ужасно ако им се случи нешто, но искуствата што ги имаме со децата во голема мера се мизерни - вели Долан и додава дека децата се неверојатно искуство за некои луѓе, додека за многу не се, а идејата дека не можеме отворено да разговараме зошто е тоа така може да биде голем проблем.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука