X
 29.06.2017 Технологија

Како 5G би можел да го промени светот?

Ветувањата на 5G се побрз интернет, поголема поврзаност за бизнисите и способно да се преземат футуристички дигитални искуства.

Како 5G ќе го промени начинот на кој луѓето ги користат своите уреди?

Побрзиот интернет значи повеќе поврзувања во живо
– колку е побрз интернетот, толку повеќе работи ќе може да направите. Исто така ќе има можност за виртуелна реалност, а видеата во живо ќе може да се прикажуваат со подобар квалитет.

Мобилните уреди ќе доминираат
– се проценува дека до 2020 година, 90% од луѓето над 6 години ќе имаат мобилен телефон. Ова значи дека треба да се фокусирате Вашето бизнис искуство да го прилагодите за мобилен уред. Осигурајте се дека сѐ се прикажува брзо, работи добро и се однесува на 50% од популацијата која е под 30 години.

Интернет поврзаноста ќе стане бежична
– 5G ќе го донесе интернетот секаде и на повеќе начини. Не само што нема да биде врзан за жичен систем туку ќе се овозможи и поголема мобилност и брзина.

Побрзо решавање на проблеми – со распростанетоста на смарт-технологијата ќе се бара поврзаност на автомобили без возачи, паметни домови и сл. Така на пример, ако машината за перење е неисправна, ќе биде поевтино за потрошувачот да ја поправи, наместо да најми професионалец, со едноставно споделување на информациите од машината преку програма.

Одредени индустрии ќе бидат целосно подвижни – постојат многу индустрии за кои се очекува дека ќе бидат целосно мобилни. Една од областите е онлајн патувањето. Потрошувачите би праќале порака со која би сакале да го добијат најдоброто, како GPS сортирање на хотели, големи попусти преку давање цена како на аукција и слично. Како што ќе се подобрува брзината на мобилните услуги, така ќе се подобруваат и индустриите кои станале мобилни.

Ќе се намалат оперативните трошоци на бизнисите, а ќе се зголеми поврзаноста
– компаниите кои ќе работат со оваа технологија ќе ги намалат оперативните трошоци, а ќе ја зголемат поврзаноста меѓу вработените кои не работат на едно место или често патуваат. Со 5G проектирањето ќе биде 40 пати побрзо отколку со 4G.
Подготвил: М.Д.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија