X
 29.08.2017 Наука

Вавилонска плоча стара 3.700 години нѐ учи математика

Целта на мистериозната плоча стара 3.700 години била откриена од истражувачите од Универзитетот во Нов Јужен Велс, Австралија. Тие откриле дека плочата ја содржи најстарата и најточната тригонометриска табела во светот. Наодот ја менува историјата, утврдувајќи дека Вавилонците ја измислиле тригонометријата, проучувањето на триаголниците, над 1.000 години порано од античките Грци.

Плочата позната како Плимптон 322 била откриена во раните 1900-ти години на територијата на јужниот ден на Ирак. Нејзиниот пронаоѓач, Едгар Банкс, се смета за една од инспирациите за авантуристичкиот археолошки лик Индијана Џонс. Се верува дека табелата потекнува од античкиот сумерски град Ларса и датира помеѓу 1822 и 1762 година пр.н.е.

Табелата има 15 реда броеви напишани во клинесто писмо во четири колони. Таа користи базичен сексагезимал нумеричен систем што потекнува од древните Сумери.

За што се користела табелата? Научниците веруваат дека таа веројатно била непроценливо помагало во изградбата на палати, храмови и канали. Пред џебните калкулатори, тригонометриските табели биле широко користени во различни полиња.

„Плимптон 322 ги остави збунети математичарите повеќе од 70 години, бидејќи содржи посебен образец на броеви наречен Питагориски тројки. Големата мистерија досега била нејзината цел - зошто древните книжници ја поставиле сложената задача на генерирање и сортирање на броевите на плоча. Нашето истражување открива дека Плиптом 322 ги опишува облиците на триаголниците од десниот агол, користејќи нов вид на тригонометрија врз основа на коефициенти, а не агли и кругови“, вели д-р Даниел Менсфилд, еден од авторите на истражувањето.

Тој, исто така, ја нарекува плочата фасцинантно математичко дело што прикажува несомнена генијалност. Мансфилд вели дека математиката на плочата е напредна дури и за нашата модерна тригонометрија. Плочата покажува дека Вавилонците ја докажале познатата Питагорова теорема илјада години пред да се роди грчкиот математичар Питагора.

Интересно е тоа што не станува збор само за најстарата тригонометриска табела на светот туку таа е и единствената целосно точна, бидејќи се потпира на потенцијално попрецизната основа 60.

„Ова има големо значење за нашиот современ свет. Вавилонската математика може била надвор од мода повеќе од 3.000 години, но има практични примени во компјутерските графики и образованието“, објаснува Менсфилд.

„Отвора нови можности не само за современи математички истражувања туку и за математичко образование. Со Плимптон 322 гледаме поедноставна, поточна тригонометрија која има јасни предности за разлика од нашите“, вели Норман Вилдбергер, друг автор на истражувањето.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука