X
 29.09.2022 Живот

„Морав да дадам отказ зашто нема кој да ми го земе детето од училиште.“ На некои родители им се наложува да си ги земаат децата до 15:30

Училишната година почна со недостиг на учебници, високи цени на училишниот прибор, немање храна во некои училишта…, но постои еден проблем кој се провлекува со години – работното време на родителите не соодветствува на работното време на дневниот престој.

„Морав да дадам отказ за да барам работа само прва смена, нема кој да ми го земе детето од училиште.“

„Татко ѝ излегува, па ја носи кај него на работа додека да му заврши работното време“. „Излегувам порано, но под голем притисок зашто работното време ми е до 16.30. Да се има предвид и времето на одење и враќање на родителите до и од работа. Не само работното време од 8 часа.“

„Наставничките постојано напоменуваат дека децата долго седеле во училиште, како ние да сакаме да седиме на работа“.

Ова се само дел од одговорите на анкетата што ја спроведе Деца.мк – Кој ви ги чува децата додека сте на работа?, на која одговорија 150 родители.

Остатокот на текстот прочитајте го на Деца.мк.


Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот