X
 30.01.2020 Живот

Дали би платиле 540 евра за да преноќите во хотел од мраз?

Во близина на најсеверниот град во Шведска, Јукасјарвиј, каде што просечните температури се значително пониски од нулата, создадено е уметничко чудо.

Ледениот хотел „Кируна“, кој веќе три децении претставува вистинска атракција, повторно е отворен за посетителите. Хотелот се обновува и се отвора секој декември и прима гости до април.

Содржи вкупно 15 уметнички апартмани во чие создавање учествувале уметници и вајари од целиот свет. Од 126 пријавени, само 31 од нив биле избрани за да придонесат во дизајнирањето и на апартманите и на предметите - маси, столчиња, чаши, различни украси итн. Тука е и барот со чаши од мраз и ледена капела што е популарна меѓу паровите што сакаат да стапат во брак.

Употребениот мраз доаѓа од Турне, река долга 522 километри што претставува граница помеѓу Шведска и Финска. Мразот се извлекува од водата во форма на блокови кон крајот на март или почетокот на април, кога е најдебел. Блоковите мраз се носат во складиште и го таму го чекаат моментот кога треба да бидат употребени.

Преноќувањето во леден апартман чини 540 евра.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот