X
 30.01.2020 Живот

Кои грешки во воспитувањето предизвикуваат неврози кај детето

Погрешното воспитување може да предизвика неврози кај детето. Тие се психогени промени на неговата личност и се манифестираат преку промени во однесувањето и емоционалната состојба, на пример: мочкање во кревет, пелтечење, опсесивно миење на рацете или други делови на телото, треперење на рацете или нозете, тикови на лицето, нагла промена на телесната тежина, повраќање, цицање на палецот, гризење на усните или други делови на телото, вртење или кубење на косата, триење на кожата, гризење на ноктите, претерано трепкање итн.
Психологот Христина Стефановска ги објаснува најчестите грешки на родителите кои може да предизвикаат неврози кај детето.

Прочитајте повеќе на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот