X
 30.11.2022 Наука

Откриен минерал заробен во дијамант кој потекнува од долниот плашт на Земјата

Група истражувачи тврдат дека откриле редок минерал кој доаѓа директно од долниот плашт на Земјата, кој се наоѓа помеѓу јадрото и кората на планетата.

Откритието изненадува бидејќи никој не очекувал да најде таков минерал на површината на Земјата. Меѓутоа, минералот е заробен во дијамант и се претпоставува дека „патувал“ од длабочина од 412 метри во долниот плашт.

Минералот, кој бил наречен дејвмоит, сочинува 5-7 отсто од материјалот во долниот плашт на Земјата и е еден од најзначајните минерали во тој дел.

Тој има способност да ги чисти радиоактивните изотопи на ураниумот, ториумот и калиумот, кои создаваат голема топлина во плашт. Затоа, минералот игра клучна улога во движењето на топлината под површината на Земјата и помага во контрола на префрлањето на топлината од плашт до кората.

Досега минералот не бил забележан во природата бидејќи природно се разложува кога не е во околина со висок притисок. Дијамантот во кој бил заробен минералот бил ископан пред децении во Боцвана, но неодамна бил купен од страна на американски геолози.

Извор: Interesting engineering
Насловна фотографија: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука