Интервјуа Страница: 1 од 6

Интервју, доц. д-р Мира Беќар: Зборникот ESIDRP покажува колку е важно да се говори за интердисциплинарноста

Интервју, доц. д-р Мира Беќар: Зборникот ESIDRP покажува колку е важно да се говори за интердисциплинарноста

На меѓународната конференција имаше блок посветен на истражувања на студентите кои презентираа постери.

повеќе »
Во пресрет на конференцијата УКЛО 21-УИК: Интервју со проф.д-р Елизабета Бахтовска, проректор за наука на УКЛО

Во пресрет на конференцијата УКЛО 21-УИК: Интервју со проф.д-р Елизабета Бахтовска, проректор за наука на УКЛО

Од 29-30 септември, УКЛО одржува Конференција на тема „Науката на УКЛО - искуства и перспективи“ или УКЛО 21-УИК.

повеќе »
Интервју, проф. Габор Витај од Унгарија, физичар: Како „Гангам стајл“ стана едно од најгледаните вирални видеа на планетата

Интервју, проф. Габор Витај од Унгарија, физичар: Како „Гангам стајл“ стана едно од најгледаните вирални видеа на планетата

Сиот живот истражувал на полето на квантната физика, но во новиот милениум се заинтересирал како функционираат социјалните мрежи.

повеќе »
Интервју со Иван Поповски: Станав режисер со втората претстава, што беше полоша од првата

Интервју со Иван Поповски: Станав режисер со втората претстава, што беше полоша од првата

Сѐ повеќе си мислам дека ќе дојде време кога театарот ќе биде тоа место каде што луѓето ќе можат

повеќе »
Интервју со Рисима Рисимкин: „Со техниките што ќе ги научат на Катедрата за танц при УГД, студентите ќе бидат конкурентни на европската танцова сцена“

Интервју со Рисима Рисимкин: „Со техниките што ќе ги научат на Катедрата за танц при УГД, студентите ќе бидат конкурентни на европската танцова сцена“

Катедрата за современ танц ќе има конекции со повеќе европски академии и универзитети за танц

повеќе »
Интервју, проф. Иван Радевски, доцент на Институтот за географија: „Македонската хидрологија првпат во престижното научно списание Science“

Интервју, проф. Иван Радевски, доцент на Институтот за географија: „Македонската хидрологија првпат во престижното научно списание Science“

Публикациите во списанијата Nature и Science имаат посебно значење и во рангирањето на во последно време кај нас популарната Шангајска листа

повеќе »
Алумни интервју со Ѓоре Наков, поранешен студент на УКЛО

Алумни интервју со Ѓоре Наков, поранешен студент на УКЛО

Алумни-базата на УКЛО е преполна со поранешни студенти и магистри кои, благодарение на нивното факултетско знаење, успеале да се докажат во нивното поле на професија.

повеќе »
Интервју со ректорот на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ - Битола, проф. д-р Сашо Коруновски: „Нашата цел е да образуваме млади луѓе со квалитетно знаење“

Интервју со ректорот на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ - Битола, проф. д-р Сашо Коруновски: „Нашата цел е да образуваме млади луѓе со квалитетно знаење“

Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола е најзначајната високообразовна установа во овој Регион, со близу четиридецениско работење, основана како втор македонски универзитет после УКИМ.

повеќе »
Интервју со проф. д-р Љупче Кочоски, декан на Факултетот за биотехнички науки - Битола

Интервју со проф. д-р Љупче Кочоски, декан на Факултетот за биотехнички науки - Битола

Факултетот за биотехнички науки (ФБН) е јавна државна високообразовна и научна установа од областа на биотехничките науки. Овој факултет е единствениот од ваков вид високообразовни установи во Р. Македонија со свои карактеристични студиски програми.

повеќе »
Интервју, д-р Виолета Василевска, вонреден професор на Utah Valley University: „Македонските нaучници му покажуваат на светот дека имаме големи квалитети“

Интервју, д-р Виолета Василевска, вонреден професор на Utah Valley University: „Македонските нaучници му покажуваат на светот дека имаме големи квалитети“

Успесите на македонските научници од сите STEM области кои се силно поврзани со математиката се видливи насекаде по светот. Постојано слушаме или читаме за успесите на Mакедонци-научници

повеќе »
Интервју со проф. д-р Горан Илиќ, Декан на Правниот факултет при Универзитетот „св. Климент Охридски“ – Битола

Интервју со проф. д-р Горан Илиќ, Декан на Правниот факултет при Универзитетот „св. Климент Охридски“ – Битола

Во периодот што претстои, нашиот Факултет ќе започне и процес на изработка и акредитација и на други студиски програми од прв и втор циклус на студии, од области блиски и сродни со правото и правната наука, а се со цел проширување на понудата пред потенцијалните студенти, но и воведување на поголема интердисциплинарност во студиите кои ќе ги организира Факултетот.

повеќе »
Интервју со професор Весна Рафајловска: „Со образување висококвалитетен стручен кадар, ТМФ значајно придонесува за развојот на стопанството во Македонија“

Интервју со професор Весна Рафајловска: „Со образување висококвалитетен стручен кадар, ТМФ значајно придонесува за развојот на стопанството во Македонија“

Секоја генерација на ново запишани студенти е различна. Како и да е, се обидуваме со „моите деца“, како што им се обраќам, заедно да ги совладаме барањата и потребите во наставните содржини

повеќе »
Интервју, проф. д-р Ратко Дуев, идниот декан на Филозофскиот факултет: Од годинава студентите ќе можат и да заработуваат додека студираат

Интервју, проф. д-р Ратко Дуев, идниот декан на Филозофскиот факултет: Од годинава студентите ќе можат и да заработуваат додека студираат

За време на студиите студентите ќе бидат поактивно вклучени во истражувачки проекти предвидени со апликативната дејност. Тоа ќе биде финансиски надоместено

повеќе »
Интервју со проф. д-р Ѓорѓи Манчески, декан на Економскиот факултет од Прилеп, единица на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ - Битола

Интервју со проф. д-р Ѓорѓи Манчески, декан на Економскиот факултет од Прилеп, единица на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ - Битола

Во анкетата што нашиот портал ја спроведе меѓу матурантите за упис на факултет, тие покажуваат најголем интерес за упис на државните универзитети, меѓу кои и УКЛО.

повеќе »
Обука која ми овозможи вработување

Обука која ми овозможи вработување

Како дел од Сеавус Талент програмите, шеста година по ред, Сеавус организира обука од областа на Телекомуникациските технологии

повеќе »
Интервју со проф. Виолета Арнаудова: Како да ја стимулирате надареноста кај децата без притоа да им се одземе дел од детството

Интервју со проф. Виолета Арнаудова: Како да ја стимулирате надареноста кај децата без притоа да им се одземе дел од детството

Професорката Виолета Арнаудава за Факултети мк. меѓу другото, ни објасни како се препознава надарено и талентирано дете, како треба да го третират родителите и наставниците.

повеќе »
Лидија Димковска: Ако книгата не вреди во естетска и уметничка смисла, нема ни потреба да стигне до читателите

Лидија Димковска: Ако книгата не вреди во естетска и уметничка смисла, нема ни потреба да стигне до читателите

Поетесата и писателка Лидија Димковска продолжува да ја трасира патеката на македонската литература на меѓународната книжевна сцена

повеќе »
Интервју со Кимет Јусуфи, професорот од Гостивар кој работи со најновите откритија на Хокинг

Интервју со Кимет Јусуфи, професорот од Гостивар кој работи со најновите откритија на Хокинг

Кимет Јусуфи е докторанд на УКИМ кој работи во областа на астрономијата и теоретската физика.

повеќе »
Интервју со проф. д-р Христина Спасевска: Ги наградуваме најдобрите инженери, останува да ги задржиме

Интервју со проф. д-р Христина Спасевска: Ги наградуваме најдобрите инженери, останува да ги задржиме

Сите ние сме свесни дека за успешна кариера потребно е секој од нас дел од своето образование и потврдување, да го стекне во странство. Но таму, секогаш сме биле поцврсти и посигурни со поддршката на институциите од кои доаѓаме и можноста пак таму да се вратиме.

повеќе »
← Претходна 123456 Следна →