Издвојуваме Страница: 1 од 3

Награда „Гласник на невидливите“ за новинарките на Факултети.мк, Милена Атанасоска-Манасиева и Сребра Ѓорѓијевска

Награда „Гласник на невидливите“ за новинарките на Факултети.мк, Милена Атанасоска-Манасиева и Сребра Ѓорѓијевска

Наградата „Гласник на невидливите“ за првпат годинава се доделува на новинари кои обработуваат социјални теми, новинарски стории поврзани со сиромаштијата и социјалната исклученост.

повеќе »
КОГА БЕВ СТУДЕНТ СО ТАЊА КОЧОВСКА, АКТЕРКА: Сакав да бидам хирург, ама моќта за трансформација беше посилна!

КОГА БЕВ СТУДЕНТ СО ТАЊА КОЧОВСКА, АКТЕРКА: Сакав да бидам хирург, ама моќта за трансформација беше посилна!

Со Рефет Абази имавме најмногу хемија на сцена, многу се согласувавме и се разбиравме со поглед, се надополнувавме во емоција, во реакција. Рефет е многу добар актер. Милчин често нè ставаше да играме заедно

повеќе »
„Студентски приказни“ - нова рубрика за вас

„Студентски приказни“ - нова рубрика за вас

Драги студенти. Факултети.мк ја почнува рубриката „Студентски приказни“

повеќе »
Кога бев студент... со Ана Јовковска: Се тркав со самата себе, никогаш со другите

Кога бев студент... со Ана Јовковска: Се тркав со самата себе, никогаш со другите

Посакувам на факултет да имаше повеќе разновидност, надворешни предавачи и пракса. Посакувам повеќе да нè учеа на солидарност и критичност

повеќе »
Кога бев студент... со Милчо Манчевски: Професорка од средно ми ја даде идејата за режија

Кога бев студент... со Милчо Манчевски: Професорка од средно ми ја даде идејата за режија

Се дружев со колегите, постојано бевме заедно ние, студентите на филмската академија. На журки пуштавме материјали од нашите филмови, бевме цимери, некои дури и спиеја на академија. Бев прилично радикален во тоа време

повеќе »
Кога бев студент... со професорот Владимир Мартиновски: Влада Урошевиќ ми беше омилен професор. И денес учам од него

Кога бев студент... со професорот Владимир Мартиновски: Влада Урошевиќ ми беше омилен професор. И денес учам од него

За мојата генерација имаше еден општ предмет кој беше вистинска Сцила и Харибда. Многумина квадрираa, кубираа, дури и се откажуваа

повеќе »
Бојан Јованоски, продекан за настава на Машинскиот факултет - Скопје: Новата академска година ја почнуваме со редизајнирани студиски програми

Бојан Јованоски, продекан за настава на Машинскиот факултет - Скопје: Новата академска година ја почнуваме со редизајнирани студиски програми

Имаме многу случаи кога на бранењето на дипломската работа е присутен и генералниот менаџер на претпријатието каде што кандидатот имал пракса

повеќе »
Кога бев студент... со министерот Роберт Алаѓозовски: „Ги наоѓав книгите од каде што некои професори ги сублимирале предавањата и уживав да им наоѓам маани“

Кога бев студент... со министерот Роберт Алаѓозовски: „Ги наоѓав книгите од каде што некои професори ги сублимирале предавањата и уживав да им наоѓам маани“

Младешкиот полет, бунтовноста, книжевната страст, но и убавиот културен и ноќен живот ги обележаа деведесеттите.

повеќе »
Кога бев студент... Со Петар Георгиевски - Камиказа: Да ги избричам мустаките или да ја напуштам Академијата?

Кога бев студент... Со Петар Георгиевски - Камиказа: Да ги избричам мустаките или да ја напуштам Академијата?

Петар Георгиевски или Перо Камиказа е инспиративна личност со толку многу приказни и анегдоти за кои ви се чини дека им се случувале на повеќе луѓе, а не само на еден човек. Неговиот немирен дух го одвел низ многу искуства, но секогаш бил бунтовник со причина.

повеќе »
Интервју со професор Димитар Гелев од Правен факултет: Најголем дел од професорите имаат плата со која не можат да излезат од земјата

Интервју со професор Димитар Гелев од Правен факултет: Најголем дел од професорите имаат плата со која не можат да излезат од земјата

Професорот Димитар Гелев од Правниот факултет „Јустинијан први“ беше еден од учителите кои добија најмногу позитивни коментари за својата работа од своите студенти

повеќе »
Интервју со Томче Делев, најинспиративен асистент на ФИНКИ: Се вложувам максимално во пренесување на знаењето

Интервју со Томче Делев, најинспиративен асистент на ФИНКИ: Се вложувам максимално во пренесување на знаењето

Во нашата работа на часовите од вежби, не е доволно само да се презентира материјалот кои студентите треба да го научат. Потребно е да се пронајде вистинскиот начин на презентација кој ќе ги заинтересира студентите и кој соодветствува на она што се предава.

повеќе »
Кога бев студент... Со Ана Кондратенко, виолинистка: За да не се изгубам во океанот со „ајкули“, вежбав и по 10 часа на ден пред испит или настап

Кога бев студент... Со Ана Кондратенко, виолинистка: За да не се изгубам во океанот со „ајкули“, вежбав и по 10 часа на ден пред испит или настап

Најголема среќа во Келн беше да најдеш стан или соба за живеење каде што ќе имаш разбрани комшии или посебна просторија за вежбање.

повеќе »
Зошто во Македонија не се применува Монтесори педагогија кога таа постои веќе 11 години?

Зошто во Македонија не се применува Монтесори педагогија кога таа постои веќе 11 години?

Марија Монтесори уште пред еден век развила воспитно-образовен модел врз основа на систематско набљудување на детето, на неговото однесување, на неговите потреби...

повеќе »
Ги избравме најинспиративните асистенти од македонските факултети

Ги избравме најинспиративните асистенти од македонските факултети

Речиси триста предлози и повеќе од илјада одговори добивме на нашата онлајн анкета за тоа кои се најинспиративните асистенти на државните универзитети.

повеќе »
Отворен повик: Станете предавачи на Xplorify!

Отворен повик: Станете предавачи на Xplorify!

Едукативната платформа - www.xplorify.mk ги поканува сите ентузијасти за онлајн едукација да се јават на повикот за Xplorify предавачи!

повеќе »
Кога бев студент... со Сашко Коцев: Мислев светот ќе го сменам и Холивуд не ми бега по секоја улога на факултет!

Кога бев студент... со Сашко Коцев: Мислев светот ќе го сменам и Холивуд не ми бега по секоја улога на факултет!

Случајно ќе поминеше професорот или асистентката, а се трудевме да оставиме впечаток на секој можен начин уште во дворот

повеќе »
Започна Зимскиот фестивал на книгата во ТРИ

Започна Зимскиот фестивал на книгата во ТРИ

http://kniga.mk/pdf/katalog WBF2016 final web.pdf

повеќе »
Откријте ја новата виртуелна училница во живо на Xplorify!

Откријте ја новата виртуелна училница во живо на Xplorify!

Xplorify ве поканува да се запознаете со платформата која ќе ви помогне да го надградите вашето знаење и да напреднете во кариерата!

повеќе »
Зоран Кочоски, генерален менаџер и сопственик на „Коузон“: Околу 1.500 атрактивни работни места во САД ги чекаат македонските студенти

Зоран Кочоски, генерален менаџер и сопственик на „Коузон“: Околу 1.500 атрактивни работни места во САД ги чекаат македонските студенти

Обезбедувањето на работен договор е процес кој е гарантиран од наша страна и секој кој аплицира преку програмата Work & Travel 2017, која официјално почнува од денеска, ќе добие работа во Америка, вели Кочоски

повеќе »
← Претходна 123 Следна →