Наука Страница: 1 од 223

Како би изгледал Гренланд без ледената покривка?

Како би изгледал Гренланд без ледената покривка?

Научниците креирале визуелна мапа.

повеќе »
Филозофираме со Јирген Хабермас

Филозофираме со Јирген Хабермас

Неговата работа силно влијаела на многу дисциплини, вклучувајќи ги и комуникациските студии, културните студии, моралната теорија, правото итн.

повеќе »
Добре дојдовте во иднината, местото каде што секој го знае вашиот генски код

Добре дојдовте во иднината, местото каде што секој го знае вашиот генски код

Сè повеќе научниците сфаќаат дека е невозможно да се гарантира дека генските информации може да останат анонимни

повеќе »
НАСА со неверојатно откритие - постои сончев систем како нашиот

НАСА со неверојатно откритие - постои сончев систем како нашиот

Вчера НАСА го објави најновото откритие користејќи ја вселенската опсерваторија „Кеплер“.

повеќе »
Знаете ли како би изгледала Земјата кога би истекла водата од океаните?

Знаете ли како би изгледала Земјата кога би истекла водата од океаните?

Користејќи различни научни извори и Бернулиевата равенка за мерење на протокот на некомпресивни флуиди, корисникот на „Редит“ под име Виниција направил интересна анимација која го дава одговорот на ова прашање.

повеќе »
Пронајдени крлежи стари 99 милиони години заробени во килибар

Пронајдени крлежи стари 99 милиони години заробени во килибар

Еден од нив бил заплеткан во пердуви од диносаурус.

повеќе »
Љубопитноста ја подобрува меморијата

Љубопитноста ја подобрува меморијата

Ново истражување на научниците.

повеќе »
НАСА: Новиот остров може да даде увид во развојот на животот на Марс

НАСА: Новиот остров може да даде увид во развојот на животот на Марс

Вулканскиот остров се појави во 2014 година во Тихиот Океан.

повеќе »
Тврдоглавите живеат подолго!

Тврдоглавите живеат подолго!

Тврдоглавоста може да биде клучна за подолг животен век, открива едно истражување.

повеќе »
Светот ќе биде сведок на спектакуларниот метеорски дожд „Геминид“

Светот ќе биде сведок на спектакуларниот метеорски дожд „Геминид“

Метеорскиот дожд ќе може да се гледа вечерва или рано изутрина, во зависност од локацијата.

повеќе »
Најинтересните научни откритија во 2017 година

Најинтересните научни откритија во 2017 година

Интерстеларен астероид, нови видови животни, напредок на квантни компјутери.

повеќе »
Луѓето осудуваат врз основа на два критериуми

Луѓето осудуваат врз основа на два критериуми

Став на психолог од „Харвард“.

повеќе »
Научниците откриле: „Човечкиот род го достигна својот врв, па неговиот напредок е во опаѓање“

Научниците откриле: „Човечкиот род го достигна својот врв, па неговиот напредок е во опаѓање“

Долго време се верувало дека развојот на човекот е долг процес што се состои од постојан напредок што ќе трае вечно.

повеќе »
Депресивност и меланхолија - суштинската разлика помеѓу секојдневната тага и клиничката депресија

Депресивност и меланхолија - суштинската разлика помеѓу секојдневната тага и клиничката депресија

Клиничката депресија е поинаква. Станува збор за медицинско растројство и тоа нема да исчезне само затоа што една личност сака да исчезне.

повеќе »
Зошто читањето наглас ни помага подобро да запаметиме?

Зошто читањето наглас ни помага подобро да запаметиме?

Одговорот го дава нова спроведена студија.

повеќе »
Совети за полесно будење и заспивање

Совети за полесно будење и заспивање

Речиси сите имаме проблем при будењето наутро.

повеќе »
НАСА со голема прес-конференција откако вештачката интелигенција открила нешто во вселената

НАСА со голема прес-конференција откако вештачката интелигенција открила нешто во вселената

НАСА ќе одржи голема прес-конференција откако нејзиниот телескоп што „лови“ планети направи голем чекор напред.

повеќе »
Археолози го пронајдоа „најстарото око“ во фосил!

Археолози го пронајдоа „најстарото око“ во фосил!

„Извонредно е откритието дека структурата и функцијата на окото речиси нималку не се промениле во изминатите 500 милиони години.“

повеќе »
Физичарите конечно докажаа дека ексцитониумот постои!

Физичарите конечно докажаа дека ексцитониумот постои!

Ова ново откритие би требало да даде одговор на многу прашања од областа на квантната физика.

повеќе »
Два гена се поврзани со хомосексуалноста кај мажите

Два гена се поврзани со хомосексуалноста кај мажите

Нова студија која дава дополнителни информации за врската помеѓу гените и сексуалната ориентација.

повеќе »
← Претходна 1234567 ... 223 Следна →