Образование Страница: 1 од 295

Разговор со Андреј Станковски, дипломиран електроинженер: Оваа професија е ценета секаде

Разговор со Андреј Станковски, дипломиран електроинженер: Оваа професија е ценета секаде

Наставниот кадар е на факултетот токму и за таа причина и студентот треба слободно да побара помош за секакви потешкотии. Од лично искуство тврдам дека секогаш наставниот кадар ќе одвои време за разгледување на проблемите кои ги имаат студентите.

повеќе »
Интервју со Матеја Дамчевски: Сакам добри резултати и да се запишам на колеџ во Америка, каде што пливањето има сериозен третман

Интервју со Матеја Дамчевски: Сакам добри резултати и да се запишам на колеџ во Америка, каде што пливањето има сериозен третман

Признание за кое сум емотивно најповрзан е мојот прв златен медал на мојот прв настап на натпревар во Битола. И самиот не знаев што се случува кога ме прочитаа да си ја земам наградата. Пресреќен бев и мислам дека тоа беше пресуден момент за мојата кариера, тоа ми даде поттик да му се посветам на пливањето.

повеќе »
Борба со ретка болест што ја имаат 800 луѓе во светот: Да ѝ  помогнеме на Викторија да се запише на факултет

Борба со ретка болест што ја имаат 800 луѓе во светот: Да ѝ помогнеме на Викторија да се запише на факултет

Би сакала да студирам дизајн (визуелен дизајн). Отсекогаш ме интересирал дизајнот, а кај визуелниот дизајн има повеќе работа на компјутер, што мене баш ми одговара поради моите ограничени способности.

повеќе »
Во Турција нема да се учи Дарвиновата теорија

Во Турција нема да се учи Дарвиновата теорија

Наставниот план ќе се применува од почетокот на учебната 2017/2018 година.

повеќе »
Македонски училишта - финалисти на фестивал за едукативни филмови во Србија

Македонски училишта - финалисти на фестивал за едукативни филмови во Србија

КРЕФ е отворен за сите јавни и приватни основни училишта, наставници од Србија, Македонија и сите други основни училишта на меѓународно ниво.

повеќе »
Србија напредува на шангајското рангирање и според научните области, Македонија ја нема никаде

Србија напредува на шангајското рангирање и според научните области, Македонија ја нема никаде

Пред објавувањето на официјалната Шангајска листа, оваа институција годинава објави и листа со најдобро пласирани образовни институции одделно според научните области.

повеќе »
Започна летното бизнис патување за млади професионалци од дијаспората

Започна летното бизнис патување за млади професионалци од дијаспората

На 16ти јули, со посета на Матка и Македонско село, започна програмата за млади професионалци од дијаспората, Летно бизнис патување.

повеќе »
Задача што не успеале да ја решат 12.000 хрватски ученици - дали можете вие?

Задача што не успеале да ја решат 12.000 хрватски ученици - дали можете вие?

Овогодишните матуранти во Хрватска реализирале лоши резултати по математика. Дури 12.000 хрватски ученици не успеале да ја решат оваа задача.

повеќе »
Професор Мишел Павловски: Во актуелната листа со лектири не најдов посебен принцип според кој е направена

Професор Мишел Павловски: Во актуелната листа со лектири не најдов посебен принцип според кој е направена

Неодамна Друштвото на писателите на Македонија побара да се ревидира листата со лектири за основно и за средно образование

повеќе »
Интервју со Давор Тодоровски, дипломиран електроинженер: Истражувачката дејност и силни препорaки од професори го носат на магистерски во Швајцарија

Интервју со Давор Тодоровски, дипломиран електроинженер: Истражувачката дејност и силни препорaки од професори го носат на магистерски во Швајцарија

Електроинженерот Давор Тодоровски, Факултетот за електротехника и информациски технологии го завршил со просек 9,80 на насоката телекомуникации и информациски технологии.

повеќе »
Трикови што ги научивме на училиште и сѐ уште функционираат

Трикови што ги научивме на училиште и сѐ уште функционираат

Секојдневните трикови се навистина корисни и едноставни, па така можеме да ги користиме и ние и генерациите што доаѓаат. Ова се некои од најкорисните трикови што ќе ви го олеснат животот.

повеќе »
Голем успех на македонскиот хемиски олимписки тим: Од Тајланд се враќаат со бронзен медал

Голем успех на македонскиот хемиски олимписки тим: Од Тајланд се враќаат со бронзен медал

Македонскиот хемиски олимписки тим се закити со бронзен медал на 49-та Интернационална хемиска олимпијада 2017 (International Chemistry Olympiad IChO-2017) која се одржа во Натхон Патхом, Тајланд. Ова е најдобар резултат досега

повеќе »
Образование на Фински начин

Образование на Фински начин

Финското образование е меѓу најдобрите во светот.

повеќе »
Трката за место во студентските домови започна!

Трката за место во студентските домови започна!

Објавен е конкурсот за прием на студенти запишани на додипломски студии во државните

повеќе »
Македонско - руска летна школа се одржа во Охрид

Македонско - руска летна школа се одржа во Охрид

Охрид и годинава беше домаќин на македонско – руската летна школа „Од заедничкото на културите кон взаемно економско влијание и соработка“

повеќе »
Проф. Д-р Зоран Велковски, Институт за педагогија: Воведуваме нова програма „Андрагогија“ комплексна наука за учење на возрасните

Проф. Д-р Зоран Велковски, Институт за педагогија: Воведуваме нова програма „Андрагогија“ комплексна наука за учење на возрасните

Учеството на возрасните во процесите на доживотно учење во Република Македонија изнесува 3,4 отсто, а треба да биде најмлаку 15 отсто. Поради тоа нашата земја ќе треба да вложи голем напор за подобрување на овој процент во наредниот период.

повеќе »
Проф. д-р Никола Дујовски, декан на Факултетот за безбедност-Скопје: „Студиските програми на факултетот за безбедност нудат интерактивен пристап, работа во лабораторија и тренинг-центар“

Проф. д-р Никола Дујовски, декан на Факултетот за безбедност-Скопје: „Студиските програми на факултетот за безбедност нудат интерактивен пристап, работа во лабораторија и тренинг-центар“

Факултетот за безбедност од Скопје е формиран во далечната 1977 година, како единствен факултет од областа на безбедноста во поранешна Југославија.

повеќе »
МОН почнува постапка за носење нов закон за високо образование

МОН почнува постапка за носење нов закон за високо образование

Министерството за образование и наука почнува постапка за носење нов закон за високо образование. Веќе е формирана работната група која го одржа првиот состанок.

повеќе »
УГД подготвен за уписите

УГД подготвен за уписите

Според проректорот за настава, проф. д-р Кирил Барбареев, УГД влегува во една динамична фаза, која согласно со дејноста на Универзитетот

повеќе »
Интервју со Игор Босилковски, магистер по новинарство на „Колумбија“: Добив стоечки аплауз за обраќањето на доделувањето на дипломите

Интервју со Игор Босилковски, магистер по новинарство на „Колумбија“: Добив стоечки аплауз за обраќањето на доделувањето на дипломите

Во 99% од случаите професорите во Америка бараат да им се обраќаш со лично име. На некои од моите другари од Македонија им е чудно кога ќе им кажам дека професорите ми се пријатели на „Фејсбук“ или дека се следиме на „Инстаграм“.

повеќе »
← Претходна 1234567 ... 295 Следна →