Студентски колумни Страница: 1 од 17

Падот на Републиката - смрт на правото или смрт на слободомрзците

Падот на Републиката - смрт на правото или смрт на слободомрзците

Правото како инструмент на Републиката и официјално закопано од страна на слободомрзците кои мислејќи

повеќе »
Перверзијата на поединците - мака за многумина

Перверзијата на поединците - мака за многумина

Суровата реалност не ти дозволува како иден правник да размислуваш колку можеш да придонесеш во развојот на идеите и теориите на еден Дајси и Мол

повеќе »
Каде се храбрите денес?

Каде се храбрите денес?

Пред да преминам на главното, сакам да напоменам дека статијава е наменета за оние на кои не им е убав животот во Македонија и не се задоволни од својата финансиска состојба. Останатите нема што да прочитате, што веќе не знаете.

повеќе »
Маргинализиран Дедо Мраз, апатичен народ и еден зрак

Маргинализиран Дедо Мраз, апатичен народ и еден зрак

Подароци и желби, поглед во небото - неприкосновена човекова желба да наредната биде "поубава"

повеќе »
Родовата револуција од поглед на просечниот маж

Родовата револуција од поглед на просечниот маж

Сексот и приврзаноста се основни потреби на секој цицач. Луѓето се цицачи. Општеството се состои од луѓе. Во екот на родовата револуција имаме се поголем и поголем број на мажи кои неможат да ги задоволат овие основни потреби, а без пристап до партнер (секс, приврзаност и можеби репродукција), повеќето мажи немаат фундаментален интерес да учествуваат во општеството.

повеќе »
Нација на кокошки, змии и мршојадци (анализа на непријателот)

Нација на кокошки, змии и мршојадци (анализа на непријателот)

Животно што не може да направи разлика од човечко битие и обичен глушец на крај кога-тогаш може да остане без глава.

повеќе »
Држава без младина нема иднина!

Држава без младина нема иднина!

Екстерното тестирање донесе само големи стресови и нервози, како кај учениците, така и кај наставниците. Овој концепт создаде делумен механизам на контрола на работата на наставниците.

повеќе »
Образованието како клуч за духовно совршенство

Образованието како клуч за духовно совршенство

Младите луѓе денес, во XXI век, во услови на техничко–технолошки развој се преокупирани со нови промени и нови предизвици што со себе ги носи новиот развој на технологијата и достапноста на секакви информации до младите.

повеќе »
После Охрид

После Охрид

Повеќе пати имам кажано и пак ќе повторам дека проблемот со меѓуетничката недоверба и тогашната евидентна омраза влечеше корени од неусогласените етнички интереси а ова пак укажува на отсуството на силна политичка волја во тоа време за решавање на тој судир на интереси.

повеќе »
Само да знаеше.. (втор дел)

Само да знаеше.. (втор дел)

Неполни 2 години му требаа за да ја изгради довербата во очите на својот газда и вербата во планот кој, по четири дена, требаше да им го презентира нему и на уште 3 други регионални моќници.

повеќе »
Исто како писмо од Рајнер Марија Рилке

Исто како писмо од Рајнер Марија Рилке

Не сакам останатите да знаат, не сакам останатите да те видат или да слушнат како те нарекувам љубов. Секој нивен збор ја краде твојата насмевка или создава нова но горчлива крадејќи го твоето внимание правејќи ме нервозен макар и да е само за миг.

повеќе »
Новинарската етика затаена во случајот Драјфус "Историја на една грешка"

Новинарската етика затаена во случајот Драјфус "Историја на една грешка"

Тајните се тешки за да се сокријат, особено кога станува збор за вмешаност на многу луѓе, но кога станува збор за познатите откривањето на тајните се нарекува скандал кој преминува во историја за одреден момент.

повеќе »
Мислите на еден паталец

Мислите на еден паталец

И само заради тоа сум преплашен, затоа што слушав од постарите дека љубовта е стравот за ближниот свој.

повеќе »
За оние кои се колнат во демократијата

За оние кои се колнат во демократијата

Постои суштинска разлика меѓу демократијата и слободата. Слободата не може да се мери според можноста да се гласа. Слободата се мери според работите што можеме да ги направиме без да гласаме за нив.

повеќе »
Пораз на Ромскиот интелект

Пораз на Ромскиот интелект

Ромите да паднале од Марс и како да не се рамноправни граѓани со нив, во временскиот континуитет не дека немало минимален развој туку имало и назадување, во споредба што требало и што е досега направено и остварувано резултатот е понижувачки и поразувачки.

повеќе »
Револтиран студент: Дали таблетите ќе ги уништат лебарките и глувците во студентските домови?

Револтиран студент: Дали таблетите ќе ги уништат лебарките и глувците во студентските домови?

Точно е дека некои рани не заздравуваат, верувајте, особено кога ни виновни ни должни живеете мизерно, без јадење, без човечки услови. И сето тоа не би било драматично кога би отишле на факултет и добиете соодветна литература.

повеќе »
Не, за Академија на наставници! Не, за државен испит!

Не, за Академија на наставници! Не, за државен испит!

Каков статус има учителската дејност во нашето општество?

повеќе »
Писмо од студент: Не окупираме, туку ослободуваме!

Писмо од студент: Не окупираме, туку ослободуваме!

Мислам дека достоинството на еден разумен студент не може да падне подолу од ова. Немаме што повеќе да изгубиме.

повеќе »
Писмо од студент: Немој да ни терате инает, повеќе сме од вас!

Писмо од студент: Немој да ни терате инает, повеќе сме од вас!

Замавнавте кон нас со вашите апсурдни реформи. Ги ранивте нашите идеали уште во средношколските клупи со системи кои цело време паѓааа

повеќе »
Прогресивна vs. регресивна сила? REALLY?

Прогресивна vs. регресивна сила? REALLY?

Дрско е до болка да се игнорираат пуритарните намери на студентите и да се стават истите во незавидна положба, целосно анхилирајќи го фактот дека истите студенти на студентската организација се тангирани од проблемите во високото образование, како и оние другите студенти.

повеќе »
← Претходна 1234567 ... 17 Следна →