Уметност Страница: 1 од 17

Доделени Златните Глобуси, „La la Land“ апсолутен победник

Доделени Златните Глобуси, „La la Land“ апсолутен победник

Се одржа церемонијата „Златни Глобуси“ во Лос Анџелес.

повеќе »
Австриски нем филм од 1924 година го антиципира холокаустот

Австриски нем филм од 1924 година го антиципира холокаустот

По завршувањето на реставрацијата, филмот ќе биде прикажан доцна наесен во 2017 година, во првобитна верзија што последен пат била проектирана пред 90 години.

повеќе »
Видео-есеј како да го разберете сликарството на Пикасо

Видео-есеј како да го разберете сликарството на Пикасо

„Нурни се во себе, запиши го тоа што ти се врти во главата, ќе се воодушевиш колку се нештата поврзани и наскоро ќе посведочиш прекрасни изблици.“

повеќе »
Зошто виолините „Stradivarius“ се посебни?

Зошто виолините „Stradivarius“ се посебни?

Тајната на изработката на едни од најскапите инструменти.

повеќе »
Прогласен најдобриот европски филм во 2016 година

Прогласен најдобриот европски филм во 2016 година

Наградата за најдобар филм на Европската филмска академија првпат оди во рацете на жена-режисерка.

повеќе »
Виенската филхармонија му го враќа украденото на едно еврејско семејство

Виенската филхармонија му го враќа украденото на едно еврејско семејство

Последните неколку години, Виенската филхармонија работи на истражување и обелоденување на своите врски со нацистите.

повеќе »
Стенли Кјубрик за вредноста на животот

Стенли Кјубрик за вредноста на животот

„Независно колку сме обземени од темнината, ние мораме да генерираме светлина.“

повеќе »
Научете да компонирате музика на интернет

Научете да компонирате музика на интернет

Ханс Цимер е германски композитор кој создал музика за повеќе од 150 филмови вклучувајќи ги и „Гладијатор“, „Пиратите од Карибите“ и „Всадување“.

повеќе »
Фотографии од планетата Земја што ќе Ве воодушеват

Фотографии од планетата Земја што ќе Ве воодушеват

Малкумина имаат можност да ја видат планетата Земја од птичја перспектива, а британскиот астронаут Тим Пик е еден од нив.

повеќе »
4 анимирани поеми на Буковски

4 анимирани поеми на Буковски

Поемите на Буковски претставени со анимации.

повеќе »
Делото на Клод Моне што ја промени сликарската уметност

Делото на Клод Моне што ја промени сликарската уметност

Како настанал импресионизмот?

повеќе »
Креативни постери за филмски продолженија кои не постојат

Креативни постери за филмски продолженија кои не постојат

Уметничка галерија од Лос Анџелес пред 2 години презентирала идеја за уметничко шоу со постери за филмски продолженија што не постојат.

повеќе »
Детали за филмот „Чудесната судбина на Амели Пулен“ што ќе ве изненадат

Детали за филмот „Чудесната судбина на Амели Пулен“ што ќе ве изненадат

Кој не го гледал филмот, пожелно е да си го надомести пропустот.

повеќе »
Со лажна божиќна реклама до работна понуда

Со лажна божиќна реклама до работна понуда

18-годишниот Ник Јаблонка направил лажна божиќна реклама и ја нарекол The Snowglobe.

повеќе »
Како карикатуристите низ светот гледаат на новиот американски претседател?

Како карикатуристите низ светот гледаат на новиот американски претседател?

Овие смешни, а истовремено и трогателни цртежи со сигурност ќе Ве насмеат, но и ќе Ве натераат да размислите дали САД го избра вистинскиот кандидат.

повеќе »
Фото-сторија за легендарниот Леонард Коен

Фото-сторија за легендарниот Леонард Коен

Леонард Коен (1934-2016)

повеќе »
Улична уметност фотографирана во вистинско време

Улична уметност фотографирана во вистинско време

Погледнете петнаесет совршено темпирани фотографии кои ако подобро погледнете носат интересни пораки.

повеќе »
Каде е креветот од делото на Ван Гог „The Bedroom“?

Каде е креветот од делото на Ван Гог „The Bedroom“?

Можно ли е креветот од познатото дело на Ван Гог „The Bedroom“ да се наоѓа кај некое холандско семејство?

повеќе »
Скулптури на животни изработени од хартија

Скулптури на животни изработени од хартија

Интересни хартиени скулптури од животни изработени од јапонски уметник.

повеќе »
Како се добива Нобеловата награда за литература?

Како се добива Нобеловата награда за литература?

Нобеловата награда за литература со најконтроверзни одлуки во споредба со другите Нобелови награди.

повеќе »
← Претходна 1234567 ... 17 Следна →