Лексикон: За да го видите значењето на даден збор во рaмките на веста, позиционирајте го покажувачот врз него и кликнете два пати.
date-icon Активен до: 31.03.2017
 

Конкурс за доделување на 20 целосни стипендии за додипломски, постдипломски и докторски студии на државните високообразовни установи во Унгарија

 
Програмата Стипендиум Хунгарикум (Stpendium Hungaricum) на Владата на Унгарија за академската 2017/2018 година, предвидува да бидат доделени вкупно 20 стипендии на кандидати од Република Македонија и тоа:

- 7 стипендии за додипломски студии по економија, инженерство, технологија, медицина, уметности и природни науки;

- 7 стипендии за постдипломски студии по економија, инженерство, технологија, медицина, уметности и природни науки;

- 2 стипендии за едноциклусни студии од областите од интерес;

- 4 стипендии за докторски студии од областите од интерес.

Доколку студиите се изведуваат на унгарски јазик, прифатените кандидати треба задолжително да посетуваат едногодишни подготвителни курсеви за изучување на унгарскиот јазик, пред отпочнувањето на студиите.

Доколку пак, студиите се изведуваат на некој странски јазик, потребно е прифатените кандидати да го познаваат тој јазик на ниво кое го бара соодветната високообразовна установа.

Стипендијата ги покрива трошоците за:

- Школарина

- Сместување во студентски кампус на институцијата домаќин, или месечен надоместок од 40.000 ХУФ

- Здравствено осигурување

- Месечна стипендија, согласно постојната законската регулатива која се однесува на унгарските студенти, вклучувајќи ја и годината во која се посетува подготвителен курс за изучување на унгарскиот јазик.

Патните трошоци се на товар на кандидатите.

Сите подетални информации за начинот, критериумите и потребните документи за аплицирање и студирање, како и листата на државни високообразовни установи во Унгарија може да се обезбедат на www.stipendiumhungaricum.hu каде воедно се поднесува и електронската апликација и сите неопходни документи, заклучно со 31 март 2017 година. Истовремено, секој кандидат задолжително својата апликација треба да ја достави и до Министерството за образование и наука на Република Македонија на електронската адреса katerina.sumanovska@mon.gov.mk.

За дополнителни прашања можете да се обратите на mariann.veres@tpf.hu
date-icon Активен до: 31.03.2017
 
Објавено на 04.03.2017 во категорија Стипендии
 
 

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Препорачани вести од Facebook

Галерии

Лексикон

Стипендии