Лексикон: За да го видите значењето на даден збор во рaмките на веста, позиционирајте го покажувачот врз него и кликнете два пати.
 

Без современа терапија болните од рак во Македонија бијат изгубена битка

 
Современата медицина и фармакологија секојдневно развива нови лекови, модерна терапија со која се продолжува животот на болните од рак. Меѓутоа, пациентите со малигни болести во Македонија може да стасаат до неа само доколку обезбедат многу пари. Тие се соочуваат со поразителна реалност. Современата терапија ретко кој може да си ја дозволи.Десет години во земјата нема нов лек за малигни болести на позитивната листа, или на државен трошок. И она што периодично се воведува како новина главно е донација, комерцијален договор или резултат на некоја клиничка студија, кои и онака се ретки. Проблемот е комплексен и е резултат на повеќе фактори, објави „Дојче веле“.

Прочитајте повеќе овде
 
Објавено на 13.04.2017 во категорија Здравје
Подготвил: Н.Ф.
 
 

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Препорачани вести од Facebook

Галерии

Лексикон

Здравје