Лексикон: За да го видите значењето на даден збор во рaмките на веста, позиционирајте го покажувачот врз него и кликнете два пати.
 

Зошто докторандите се посклони кон психијатриски нарушувања?

 
Неодамнешна студија испитувала 3659 студенти кои се на докторски студии од Белгија. Околу половина од нив пријавиле барем два случаи на слабо ментално здравје, а една третина искусила барем четири такви симптоми.

замислен човек
Фото извор: Johannes Simon


Најчестите симптоми биле чувства на депресија и тага, постојан притисок, губиток на сон, неможност да се ужива во денот и да се надминат тешкотиите. Сепак авторите на студијата сѐ уште не знаат што конкретно ги предизвикува проблемите. Една препоставка е дека дека се посклони да ги евалуираат условите на околината негативно. Многу студии покажале дека работната средина е барем делумно виновна за нивното ментално здравје.

Студентите со надредени што ги инспирираат и со интерес во академска кариера имале помалку симптоми на слабо ментално здравје. Освен тоа овие студенти имале и план за нивната иднина.

Студиите исто така покажале дека универзитетите може да имаат бенефит од тоа што ќе им понудат на докторантите јасни и целосни информации за очекувања и изгледи во кариерата во и надвор од академијата.
 
Објавено на 20.04.2017 во категорија Образование
Подготвил: М.Д.
 
 

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Препорачани вести од Facebook

Галерии

Лексикон

Образование