Задача што не успеале да ја решат 12.000 хрватски ученици - дали можете вие?

Задача што не успеале да ја решат 12.000 хрватски ученици - дали можете вие?

Подготвил: Тамара Гроздановски

Лектор: Ивана Кузманоска

задача

Овогодишните матуранти во Хрватска реализирале лоши резултати по математика. Дури 12.000 хрватски ученици не успеале да ја решат оваа задача.

Задачата гласи:

Потрошувачката на автомобилот е 7 литри на 100 километри, а комбе со еден литар гориво може да помине 11 километри. Ако двете возила поминале 450 километри, колку повеќе гориво потрошило комбето од автомобилот?

А. 9,41 литар
Б. 14,79 литри
В. 16,25 литри
Г. 18 литри