Земји на иднината: Ова ќе бидат економски најмоќните држави во светот до 2030!

Земји на иднината: Ова ќе бидат економски најмоќните држави во светот до 2030!

Подготвил: Б.Б.

Лектор: Ивана Кузманоска


Модернистички облакодери
(Фото: Pixabay)


Прајсвотерхаус Куперс“, една од најголемите светски компании за обезбедување професионални служби, штотуку ги објави своите предвидувања за најуспешните економии на светот до 2030 година.

Извештајот наречен „Долгорочна прогноза: како ќе се промени глобалниот економски поредок до 2050 година“ подреди 32 држави според предвидениот глобален БДП според паритетот на куповната моќ.

Износите се прикажани во долари и според константните вредности:

32. Холандија - 1,08 билиони долари

31. Колумбија – 1,11 билиони долари

30. Јужноафриканска Република – 1,148 билиони долари

29. Виетнам – 1,303 билиони долари

28. Бангладеш – 1,324 билиони долари

27. Аргентина – 1,342 билиони долари

26. Полска – 1,505 билиони долари

25. Малезија – 1,506 билиони долари

24. Филипини – 1,615 билиони долари

23. Австралија – 1,663 билиони долари

22. Тајланд – 1,732 билиони долари

21. Нигерија – 1,794 билиони долари

20. Пакистан – 1,868 билиони долари

19. Египет – 2,049 билиони долари

18. Канада – 2,141 билиони долари

17. Шпанија – 2,159 билиони долари

16. Иран – 2,354 билиони долари

15. Италија -2,541 билиони долари

14. Јужна Кореја – 2,651 билиони долари

13. Саудиска Арабија – 2,755 билиони долари

12. Турција – 2,996 билиони долари

11. Франција – 3,377 билиони долари

10. Обединето кралство – 3,638 билиони долари

9. Мексико – 3,661 билиони долари

8. Бразил – 4,439 билиони долари

7. Германија – 4,707 билиони долари

6. Русија – 4,736 билиони долари

5. Индонезија – 5,424 билиони долари

4. Јапонија – 5,606 билиони долари

3. Индија – 19,511 билиони долари

2. САД – 23,475 билиони долари

1. Кина – 38,008 билиони долари