Лексикон: За да го видите значењето на даден збор во рaмките на веста, позиционирајте го покажувачот врз него и кликнете два пати.
 

Кратка историја на забранетите броеви

 
Велат дека пенкалото е помоќно од мечот, а властите често пати се согласуваат и ја потенцираат оваа реченица. Од забрана на религиозни области и револуционерни манифести, до цензурирани и запалени книги, знаеме колкава може да биде моќта на зборовите за промена на општествениот поредок.

Но иако ви се чини чудно, и некои броеви се сметале доволно опасни за да бидат забранети. Во продолжение дознајте нешто повеќе за историјата на нелегалните броеви.

 
Објавено на 08.10.2017 во категорија Наука
Подготвил: Тамара Гроздановски / Лектор: Ивана Кузманоска
 
 

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Препорачани вести од Facebook