Лексикон: За да го видите значењето на даден збор во рaмките на веста, позиционирајте го покажувачот врз него и кликнете два пати.
 

Влијанието на човекот врз планетата

 
Замислете како би било кога вонземјаните би пристигнале на Земјата по милион години. Дали овие љубопитни трагачи би нѐ пронашле? Би откриле дека геолозите, научниците и другите експерти ја повикуваат новата ера на човечкиот вид – антропоцен.


Дејвид Биело објаснува како влијанието кое луѓето го имаат станало толку продорно, длабоко и трајно, што некои геолози сметаат дека ние заслужуваме сопствена епоха.

 
Објавено на 06.12.2017 во категорија Наука
Подготвил: М.П.
 
 

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Препорачани вести од Facebook