Лексикон: За да го видите значењето на даден збор во рaмките на веста, позиционирајте го покажувачот врз него и кликнете два пати.
 

Од Биг Бенг до денес

 
big beng

Џон Босвел снимил десетминутно видео во кое успеал да сумира 13.8 милијарди години - од Биг Бенг до настанувањето на човекот.

Секоја секунда претставува 22 милиони години, а човекот се појавува дури во последната секунда.

Нараторите на видеото се Морган Фриман, Брајан Кокс, Карл Сејган и Дејвид Атенбороу. Во описот на снимката авторот објаснува дека со ова сакал да покаже колку е стар универзумот и колку луѓето се мали во споредба со светот во кој живеат.

Тој користел податоци и снимки од НАСА и многу други извори.

 
Објавено на 14.03.2018 во категорија Наука
Подготвил: Тамара Гроздановски
 
 

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Препорачани вести од Facebook