Факултет за земјоделски науки и храна

Потребите за храна и земјоделски култури за индустриски преработки, и во поново време за биогориво, секојдневно се зголемуваат. Стандардите за нивно производство строго се воведуваат и се регулираат. Денес, земјоделството се базира на современа технологија со примена на нови методи и техники.

СТУДИСКИ ПРОГРАМИ

1.      ПОЛЕДЕЛСТВО

2.      ГРАДИНАРСТВО И ЦВЕЌАРСТВО

3.      АНИМАЛНА БИОТЕХНОЛОГИЈА

4.      ПРЕРАБОТКА НА ЗЕМЈОДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИ

4.1.   МОДУЛ АНИМАЛНИ ПРЕРАБОТКИ

4.2.   МОДУЛ РАСТИТЕЛНИ ПРЕРАБОТКИ

5.      ЗАШТИТА НА РАСТЕНИЈАТА - ФИТОМЕДИЦИНА

6.      ЕКОЗЕМЈОДЕЛСТВО

7.      АГРОЕКОНОМИКА

8.      ОВОШТАРСТВО СО ЛОЗАРСТВО

9.      ЛОЗАРСТВО И ВИНАРСТВО

10.  КВАЛИТЕТ И БЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНА


НАША ВИЗИЈА

Интеграција во европското образование;
Соработка со други образовни и научни институции;
Мобилност на студентите и наставниот кадар;
Едукација и специфична обука на кадар вработен во директното земјоделско производство, прехранбената индустрија, агенциите за развој на земјоделството, невладини организации и владини институции кои ја креираат политиката во земјоделството.
Организациска поставеност на Факултетот за земјоделски науки и храна