Живот

Зошто еден од најстудените градови на светот сака да ги организира Летните олимписки игри?

Зошто еден од најстудените градови на светот сака да ги организира Летните олимписки игри?

активен до31.12.2099
02.02.2021
Бидејќи температурите низ целиот свет, а особено на Арктикот, се зголемуваат поради слабите напори да се справиме со климатската криза предизвикана од човекот, еден од најстудените градови на Земјата е кандидат за домаќин на Летните олимписки игри во 2032 година.

Градот Сала се наоѓа во Лапонија, Финска, и често се вели дека се наоѓа „во средината на никаде“. Просечната температура е -50 степени и областа може да се пофали со скијачки центар, парк за ирваси, сафари во Арктичкиот Круг, па дури и хотел со снег и мраз.

Со поддршка од „Петоци за иднината“, движење предводено од младите, почнато од шведската тинејџерка Грета Тунберг, Сала ја објави својата олимписка кандидатура за градење свесност за последиците од глобалното затоплување и потребата од итни активности.

- Нашата намера е јасна, сакаме да ја задржиме Сала таква каква што е и нашите студени зими со многу снег. Така ни се роди оваа луда идеја, да организираме Летни олимписки игри во еден од најстудените градови на светот - изјави градоначалникот на Сала, Ерки Паркинен.

- Ако не преземеме ништо, ако дозволиме да продолжи глобалното затоплување, ќе го изгубиме нашиот идентитет, а градот што го сакаме, како и многу други низ целиот свет, ќе престане да постои таков каков што го знаеме. Нашите лета се сè потопли и потопли, а зимите се сè пократки. Мора да ја зачуваме нашата Сала да остане ледена, студена и снежна - изјави Паркинен.

- И покрај очигледноста на глобалното затоплување, идеологијата за негирање на климатските промени станува сè попривлечна низ светот и се зголемува секоја година. Ја создадовме оваа понуда за да го зголемиме вниманието за климатската вонредна состојба. Сала се менува. Целата планета се менува. Но, не на добар начин - додава тој.

- Имаме само една планета за живеење и огромна одговорност пред идните генерации. Сите можеме да направиме разлика. Она што не можеме да го направиме под никакви околности е да го негираме проблемот. Ризиците се сериозни и неизбежни - вели Џо Хобс, активист од „Петоци за иднината“.Извор: Ecowatch.com
Фото: Screenshot/YouTube

Останати Живот