Образование

Бројот на средношколци намален за 2,5 отсто во споредба со претходната учебна година

Бројот на средношколци намален за 2,5 отсто во споредба со претходната учебна година

активен до31.12.2099
22.03.2021
Во редовните средни училишта бројот на учениците на крајот од учебната 2019/2020 година изнесува 68.273, што претставува намалување за 2,5 % во споредба со претходната учебна година, соопштуваат од Државниот завод за статистика.

Податоците покажуваат дека на крајот од учебната 2018/2019 година во земјава имало 70.025 средношколци кои учеле во 130 редовни средни училишта, а им предавале 7.510 наставници, од кои 6.560 со полно работно време.

На крајот од учебната 2019/2020 година во Македонија биле регистрирани 128 редовни средни училишта со 3.519 паралелки и 68.273 ученици. Во нив биле вработени вкупно 7.409 наставници, од кои 4.538 жени. Со полно работно време биле 6.414 наставници.

Во Македонија има 4 специјални средни училишта со 226 ученици и 82 наставници. Исто така, во земјава има две средни верски училишта во кои на крајот од учебната 2019/2020 биле регистрирани 187 ученици, а предавале 31 наставник, од кои само 1 жена.

Фото: Државен завод за статистика (printscreen)

Доколку ги разгледаме податоците за редовните средни училишта според јазикот на кој се изведува наставата, можеме да забележиме дека во учебната 2019/2020 година на македонски јазик наставата се изведувала во 108 од вкупно 128 училишта. Ја следеле вкупно 46.729 ученици, а ја предавале 4.854 наставници.

На албански јазик наставата се изведувала во 40 редовни редни училишта, а ја следеле 19.046 ученици и ја предавале 2.112 наставници.

Фото: Државен завод за статистика (printscreen)

На турски наставата се изведувала во 12 училишта, ја следеле 1.180 средношколци, а ја предавале 199 наставници.

И на англиски наставата се изведувала во 8 училишта, ја следеле 1.317 средношколци, а ја предавале 244 наставници.

Податоците за бројот на основци можете да ги видите ТУКА.

Насловна фотографија: Freepik

Останати Образование