X
 04.12.2022 Живот

За успехот на Калински, студирањето наставна физика, купувањето струја... Што пишувавме неделава

Мила Наумовска, студент на Колорадо колеџот: „Стипендијата ми покрива сместување и храна, а добивам и 3.000 долари џепарлак од колеџот на семестар“

Деветнаесетгодишната Мила Наумовска од Скопје е студент на Колорадо колеџ во истоимената држава. Средно образование завршила на две локации – првите три години во скопската гимназија „Васил Антевски-Дрен“, а третата година, која ја повторувала, и четвртата ги завршила во Индија на колеџот „Махиндра“, при Светските обединети колеџи (UWC), од каде што добила меѓународно признаена диплома.

Кристина Савевска, млад истражувач на „Јожеф Стефан“ во Љубљана: Работам со хуманоидниот робот Талос и креирам интелигентни системи кои ќе функционираат заедно со луѓето

Хуманоидните роботи се роботски системи кои сѐ уште се предмет на истражување и развивање. Желбата за истражување и надградување во област која сѐ уште не е доволно истражена ми претставуваше доволно голем предизвик кој ме натера да продолжам со вториот и третиот циклус на студии, вели Кристина Савевска, магистер по информациски и комуникациски технологии во насоката на роботиката, а моментално е посветена на своите докторски студии во истата област

По скалилата на успехот со Златко Калински: „Никогаш ниту сакав ниту се обидував да копирам некого“

Првиот телевизиски пренос ми беше од Белград, од Купот на шампионите меѓу ракометарките на Раднички и романскиот Рументул. Утредента, коментарот на мојот ментор Никола Солдатов гласеше: „Нема потреба на гледачот да му го раскажуваш тоа што го гледа, не опишувај, коментирај ги случувањата“, вели Калински.

Уништениот статус на наставникот, ниските плати, студирање во странство - причини што на наставна физика годинава е запишан само еден студент, велат професори од ПМФ

Во последните неколку години нашата држава се соочува со недостиг на професори по природни науки, а особено по физика. Особено е поразително што годинава по трите уписни рока на насоката наставна физика е запишан само еден студент.

Налудничаво е да се однесуваме како диносауруси и да купуваме струја кога можеме да бидеме енергетски независни, вели Ивона Кафеџиска, физичар и експерт за соларни ќелии

Во Македонија недостигаат практична настава, брзи и моќни компјутери за напредни калкулации, пристап до модерна литература и современи лаборатории. Дополнително, Македонија сѐ уште заостанува во поглед на професионалните проспекти за физичарите, вели Ивона.

Поголем дел од Македонците работат само прва смена, но немаат време за семејството и за себе

Балансот меѓу работата и приватниот живот во последните години станува сè потежок за одржување. Како сите да брзаме некаде во животот, како на сите работата да ни го преокупира целиот живот и како да немаме време да се посветиме на фамилијата и на себе. Овие чувства се засилени кај оние што живеат во Скопје и оние што патуваат од еден во друг град за да одат на работа, па ви се чини дека половина од денот се возите некаде и на крајот доаѓате дома само за да преспиете. А замислете и да работите во смени. Веројатно би помислиле да си поставите кревет на работното место.

Издвојуваме

Живот