X
 06.02.2015 Образование

И оваа година "Најдобрите од Југоистокот" за студентите во МакедонијаШпаркасе Банка го објави конкурсот за доделување стипендии, обуки и пракса во Грац, Австрија за 2015/2016г.

Шпаркасе Банкa го објави конкурсот за студенти и дипломци „Најдобрите од Југоистокот“ кој веќе традиционално се реализира во Македонија. Нашите студенти и дипломци ќе имаат можност да добијат една од наградите кои им овозможуваат обука и пракса на Универзитетот Карл Франценс и Универзитетот за технологии во Грац, како и стипендија за Универзитетот за музика и применета уметност во соработка со Операта во Грац, Австрија.

Најдобрите кандидати од областа на економските, правните и техничките науки ќе имаат можност за обука и пракса во европската реномирана банкарска групација Штаермеркише Шпаркасе, а по завршување на програмата и локално во Шпаркасе Банка Македонија.

‘‘Програмата е од огромно значење за развојот на младите и талентирани студенти овозможувајќи им непроценливо искуство за нивен понатамошен влез во деловниот свет. Стекнатото искуство и надградба на знаењето во нашата банка во Австрија, како и на Универзитетите во Грац, се одлична препорака за почеток на нивната кариера во Македонија. Долгорочно гледано, проектот придонесува и за развојот на македонскиот финансиски сектор, бидејќи овие млади луѓе своето знаење ќе го применуваат во својата работа и ќе го споделуваат стекнатото искуство. ‘‘ - изјави г-дин Глигор Бишев, Претстедател на УО на Шпаркасе Банка Македонија.

Програмата ‘‘Најдобрите од Југоистокот‘‘ ја реализира Шпаркасе Банка во соработка со економските, правните и техничките факултети при Универзитетот ‘‘Св. Кирил и Методиј‘‘- Скопје и Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола, а од оваа година се вклучува и Универзитетот ‘‘Гоце Делчев‘‘ од Штип. Прв пат годинава проектот се промовира и пред студентите на факултетите за музичка уметност во Македонија.

‘‘„Најдобрите од Југоистокот“ е одлична можност за размена на знаење и искуство од повеќе области. Студентите се многу задоволни од досегашното искуство во програмата, што ни кажува дека едногодишниот престој во Австрија за нив е од големо значење. Особено ми е драго што програмата добива се поголем публицитет од година во година и студентите веќе ја очекуваат за пријавување.‘‘ – изјави Љубомир Дракулевски, декан на Економскиот факултет.

‘‘И оваа година интересот кај нашите студенти е голем. Преку оваа програма тие пристапуваат во развиен деловен свет во кој разменуваат значајни искуства со своите колеги од Европа. Полни со ентузијазам студентите кои учествуваат во програмата се враќаат во Македонија со нови перспективи. „Најдобрите од Југоистокот“ е ретко искуство кое можеме да им го понудиме на нашите студенти.‘‘ – изјави Борче Давитковски, декан на Правниот факултет ‘‘Јустинијан Први.‘‘

Право на пријавување имаат сите студенти и дипломоци на економски, правни и електротехнички науки како и студентите на музичка уметност кои ги исполнуваат критериумите за учество.

Повеќе информации околу начинот и правилата за учество заинтересираните можат да најдат на веб страната на Шпаркасе Банка, како и на факултетите дел од оваа програма.

Проектот ‘‘Најдобрите од Југоисток‘‘ е еден од повеќето успешни проекти кои Шпаркасе Банка Македонија ги реализира во континуитет и во рамките на својата стратегија за општествена одговорност. Преку овие проекти, Банката ја покажува својата определба да биде активен учесник во развојот и унапредувањето на различни сегменти на општеството.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование