X
 08.05.2015 Култура

Анимирани кратки филмови за Достоевски кои ја враќаат неговата работа во живот

Можете да го искусите Достоевски во оригинал. Можете да го искусите Достоевски во превод. Што пак за искусување на Достоевски во вид на анимација? Ви нудиме значајни примери за неконвенционални проекти за адаптација на приказните на Достоевски.

 

Првата адаптација е за приказната „Сон на смешниот човек“, замислен од рускиот аниматор Александер Петров. Во анимацијата се користат внимателно рачно насликани клетки кои го носат во живот алтернативниот свет во кој нараторот се наоѓа себеси.


 

Втората анимација е едно од подолгите дела на Достоевски „Злосторство и казна“. Оваа анимирана верзија која трае половина час е дело на полскиот режисер Пјотр Думала дава сосема ново искуство без дијалог и со изменет проток на времето. Комплексниот и слоевит роман е соголен на неколку централни ликови и настани. 

 

Подготвил: Тамара Мисирлиевски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура