X
 11.08.2015 Живот

Ерупција на вулкан во САД се заканува да го загрози целиот свет

Вулканот Јелоустоун би можел да го загрози целиот свет доколку еруптира. Научниците претпоставуваат дека доколку се активира, ерупцијата би била илјадапати посилна од ерупцијата на вулканот Сент Хеленс во 1980-та година, кој експлодирал со сила од бомба од 10 мегатони.


Вулканот Јелоустоун е мирен, но никогаш не е исклучена можноста за неговото будење. Според истражувачите, доколку ерптира, тоа би била вистинска бомба која не само што ќе ја загрози Америка, ами и целата планета со тоа што ќе предизвика нуклеарна зима.

Оваа теорија првпат била развиена во 1980-те години, а неодамна се откри дека вулканот под истоимениот национален парк во САД е многу поголем отколку што се претпоставувало.


Последната голема ерупција на вулканот се случила пред 640.000 години. Научниците велат дека неговата ерупција е неизбежна.

Според проценките, во случај на ерупција би се создал слој од вулкански прав во круг од 1.500 километри, а две третини од САД би бил загрозен со отровни гасови.


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот