X
 29.11.2015 Култура

Мудростите кои Ганди му ги поклони на светот - Живеј како да ќе умреш утре, а учи како да ќе живееш вечно

Махатма Ганди бил човек кој оставил силни пораки за човештвото во текот на неговиот живот. Специфичен по тоа што бил сосема различен од денешниот „успешен политичар“, Ганди му служел на својот народ, и не го користел.

 

ганди


Живеел онака како што зборувал, а зборувал доста мудро. Ви ги донесуваме неговите мудрости кои ги остави за сите нас.

1. Биди промената која сакаш да ја видиш во светот.

2. Она за кое размислуваш, тоа и стануваш.

3. Онаму кадешто има љубов, има и живот.

4. Живеј како да ќе умреш утре, а учи како да ќе живееш вечно.

5. Твоето здравје е твоето вистинско богатство.

6. Имај смисла за хумор.

7. Твојот живот е твојата порака.

8. Акцијата ги изразува приоритетите.

9. Нашата големина е во можноста да се трансформираме.

10. Пронајдете се себеси во служба на другите.

11. Внимавајте на зборовите бидејќи тие стануваат дела; внимавајте на вашите дела бидејќи тие стануваат навики; внимавајте на вашите навики бидејќи тие стануваат карактер; внимавајте на вашиот карактер бидејќи тој станува вашата судбина.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура