X
 07.04.2016 Култура

Која е целта на новото движење "Nuit debout" кое се шири низ Европа?

Движењето „Nuit debout“ започна на 31 март во Париз, а неговата главна цел беше протестирање за законот за работници. Движењето се шири низ цела Франција.


Во главниот град, граѓаните ги поминуваат ноќите на улиците веќе шести ден. Протестот се проширил и во другите места во Франција, па дури и Белгија.

Феноменот започнал пред помалку од една недела, а сега е проширен во градови и села на француското подрачје.

За време на ноќите поминати протестирајќи, на плоштадите во градовите се пуштаат музика, филмови, се развиваат дискусии, се поставуваат банери итн.Камперите немаат специфична мисија, а повеќето од нив едноставно бараат разбирање на состојбата во светот денес и ситуацијата во нашето општество.

Движењето се појавило врз основа на хуманистички вредности, а започнало како протест против реформата за законот за работници во Франција, според кој се фаворизираат бизнисите, додека се влошуваат условите за работа и безбедноста на вработените.


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура