X
 14.05.2016 Образование

Кој е прв избор на студии на најголем број од идните матуранти?

Секој четврти матурант планира да се запише на студии во странство. Тоа го дознавме од анкетата за идни студенти која ја спроведовме изминатата недела. На анкетата ги прашавме матурантите кој е нивниот прв избор на студии. 66,9% од нив одговорија дека планираат да се запишат на државен универзитет, додека 6,5% ќе студираат на приватен универзитет. Дури 24,5% од нив изјавиле дека ќе студираат во странство. 2% ќе се запишуваат на висока школа.


Од студентите кои планираат да студираат на државен универзитет, најголем дел од нив ќе студираат на универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, поточно 73,6% од нив. 14,2% го одбрале универзитетот „Гоце Делчев“, додека 10,3% се одлучиле за универзитетот „Св. Климент Охридски“. 1,9% планираат да се запишат на универзитетот „Св. Апостол Павле“, а ниту еден од испитаниците не го одбрале државниот универзитет во Тетово.


Кога станува збор за приватните универзитети, студентите се поделени. Најголем процент (20%) би се запишале на Универзитетот за Туризам и менаџмент, потоа следат Американ колеџ (18%), Меѓународниот Славјански (15%) и Европскиот универзитет (13%),..


На УКИМ, најпопуларен факултет во моментов е Медицинскиот факултет. 13,4% од испитаниците изјавиле дека тоа е првиот избор за нив. ФИНКИ е втор најпопуларен избор со 13%. Правниот факултет се наоѓа на третото место со 10,7%, а Филозофскиот факултет е веднаш по него со 8,8%

Популарни избори се и Економскиот факултет, ФЕИТ, Филолошкиот факултет „Блаже Конески“, ПМФ и Машинскиот факултет.

Целосната листа на факултети според популарноста изгледа вака:

1. Медицински факултет (13,%)
2. ФИНКИ (13%)
3. Правен факултет (10,7%)
4. Филозофски факултет (8,8%)
5. Економски факултет (6,9%)
6. ФЕИТ (6,5%)
7. Филолошки факултет (5,7%)
8. ПМФ (5,4%)
9. Архитектонски факултет (5%)
10. Машински факултет (5%)
11. Факултет за земјоделски науки и храна (2,7%)
12. Градежен факултет (2,3%)
13. Фармацевтски факултет (2,3%)
14. Факултет за дизајн и технологии на мебел и ентериер (1,9%)
15. Технолошко-Металуршки факултет (1,5%)
16. Факултет за ликовна уметност (1,5%)
17. Факултет за драмска уметност (1,5%)
18. Педагошки факултет (1,1%)
19. Воена академија (1,1%)
20. Стоматолошки факултет (0,8%)
21. Факултет за музичка уметност (0,8%)
22. Шумарски факултет (0,4%)
23. Факултет за ветеринарна медицина (0,4%).


Доколку не бидат примени на тој факултет, најпопуларни опции за втор избор за матурантите се ФЕИТ (8%) и Правен факултет (8%).

Целосната листа на популарност на факултетите при УКИМ како втор избор изгледа вака:

1. ФЕИТ (8%)
2. Правен факултет (8%)
3. ПМФ (7,6%)
4. Филозофски факултет (7,1%)
5. Воена академија (7,1%)
6. Економски факултет (6,7%)
7. Филолошки факултет (6,7%)
8. Медицински факултет (6,3%)
9. Архитектонски факултет (5,8%)
10. Факултет за дизајн и технологии на мебел и ентериер (5,8%)
11. Педагошки факултет (5,4%)
12. ФИНКИ (4,5%)
13. Машински факултет (3,1%)
14. Фармацевтски факултет (3,1%)
15. Градежен факултет (2,7%)
16. Факултет за физичка култура (2,2%)
17. Стоматолошки факултет (1,8%)
18. Технолошко-Металуршки факултет (1,8%)
19. Факултет за земјоделски науки и храна (1,8%)
20. Факултет за ликовна уметност (1,3%)
21. Факултет за музичка уметност (1,3%)
22. Шумарски факултет (0,9%)
23. Факултет за драмска уметност (0,4%).

Кога се работи за УКЛО, најпопуларен факултет е Економскиот факултет во Прилеп - 38,8% од испитаниците се одлучиле за овој факултет. По него следуваат Факултетот за безбедност во Скопје со 28,6% и Техничкиот факултет во Битола со 12,2%. Истите три факултети се најпопуларен втор избор на студентите доколку не бидат примени на првоизбраниот.


На УГД, најпопуларни факултети како прв избор се Факултетот за медицински науки (20,8%), Филолошкиот факултет (12,5%) и Економскиот факултет (12,5%). Како втор избор, најпопуларен е Економскиот факултет. 20,5% го одбрале како втор избор. 

Популарни избори како втора опција се и Факултетот за медицински науки (13,6%), Земјоделскиот факултет (11,4%), Педагошкиот факултет (11,4%) и Факултетот за природни и технички науки (11,4%).


Кога станува збор за универзитетот „Св. Апостол Павле“, 50% од испитаниците го одбрале Факултетот за компјутерски науки и инженерство. Како втор избор, пак, најпопуларен е Факултетот за комуникациски мрежи и безбедност.


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование