X
 06.06.2016 Култура

Најкорумпираните земји во развиениот свет... На кое место се наоѓа Македонија?

Секоја година, „Transparency International“, глобална коалиција за борба против корупцијата, го објавува својот индекс за перцепција на корупцијата - истражување кое покажува кои земји луѓето ги перцепираат како најкорумпирани во светот.

 

земја


 

Како што вели извештајот, не постои брз начин за проценување на апсолутното ниво на корупција во земји или територии врз основа на емпириски податоци. Причината за ова е тоа што корупцијата е обично сокриена од јавноста.


Но, создава рангирање врз основа на неколку други истражувања на истражувањата и ги рангира државите од 100 до 0 со што 0 е најкорумпирана. 

Кога станува збор за Македонија, таа се наоѓа на 66-то место со вкупно 42 поени од 100.

Во продолжение ви нудиме листа на богати, демократски држави кадешто корупцијата е најраспространета - линк до галеријата.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура