X
 27.07.2016 Култура

Книгите кои го инспирирале Габриел Гарсија Маркез во текот на неговата младост

гарсија

 

Книгите постојат во таа чудна меѓу состојба на реалноста и имагинацијата. Писателот Џон Грин совршено доловува што значи книгата:


„Понекогаш, читате книга и таа ве исполнува со чудна евангелиска ревност, со што вие станувате убедени дека скршениот свет повеќе никогаш нема да биде споен доколку луѓето не ја прочитаат токму таа книга“.

Многу луѓе го чувствуваат истото за приказните на големиот колумбиски писател Габриел Гарсија Маркез.

Книгите „Сто години самотија“ и  „Љубов во време на колера“ му помогнале на Гарсија да освои меѓународни признанија како и му овозможиле место меѓу големите книжевници во историјата на книгата.

Маркез почина во 2014 година, со што светот изгуби еден од највлијателните и најголемите литературни умови во историјата на човештвото. Но, од каде овој писател ја црпел неговата инспирација? Ова се некои од книгите кои биле инспирација за Маркез во текот на неговата младост.

1. „The Magic Mountain“, Томас Ман

2. „The Man in the Iron Mask“, Александар Дима

3. „Ulysses“, Џејмс Џојс

4. „The Sound and the Fury“, Вилијам Фокнер

5. „Аs I lay dying“, Вилијам Фокнер

6. „The Wild palms“, Вилијам Фокнер

6. „The Aleph and Other Stories“, Хорхе Луис Борхес

7. „Oedipus Rex“, Софокле

8. „The House of the Seven Gables“, Натаниел Хортон

9. „Oedipus Rex“, Софокле = „Оваа книга за мене се покажа уште при првото читање дека е совршенство“.

10. „Моby Dick“, Херман Мелвил
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура