X
 25.12.2016 Живот

Зошто е важно децата да играат со топка, дури и во домот?

 дом

 

Во недостаток на слободно време на возрасните, кои децата би требало да ги носат во парк, многу деца се принудени да играат во своите домови. Истражувањата покажуваат дека во претшколска и рана школска возраст од сите активности децата ги сакаат оние кои вклучуваат топка. На оваа возраст тие имаат силна потреба да бидат во движење, а топката токму тоа им го овозможува.


Докторите на родителите им препорачуваат кај нивните деца да ја разбудат желбата за топка уште од мали нозе, бидејќи тоа е добро за нивното физичко и социјално здравје. Меѓутоа, кога се во нивните домови, мајките и татковците повеќе сакаат децата да играат на компјутер, иако и дома може да играат со топка.

Експертите препорачуваат родителите да ги искористат моментите за заедничка игра и семејно дружење. Сите членови на различни начини може да си ја подаваат топката, дури и со нога во седечка позиција, но лесно, бес силни удари.

Родителите можат и да цртаат на топката со фломастери и да ја фрлаат во импровизиран кош (картонска кутија, кофа, канта). Важно е времето во нивниот дом да го поминат на забавен и креативен начин, а не играјќи игри на компјутер, таблет или телефон.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот