X
 06.02.2017 Технологија

Проект од 10 милиони фунти: компјутери кои се милиони пати побрзи од денешните

Професорот Винфрид Хенсингер од истражувачкиот тим на Сасекс Универзитетот за Independent изјавил дека направен е вистински нацрт на квантен компјутер.

квантен компјутер


Станува збор на сведување на процесорот и операциите во него на разни молекули и атоми. Овој концепт е познат долго време и во крајна линија би ги направило компјутерите милиони пати побрзи од денешните.

Професорот додал дека „да се изгради квантен компјутер за светот преставува грал на знаењето“, а  комјутер би можел да влезе во индустријата за десетина години, ако се произведе за две.

Во рок од две години се планира да се изгради прототип, а се бараат и индустриски партнери за да се изгради голема машина која практично би можела да исполни една зграда. Професорот истакнува дека не станува збор само за академски студии, туку ова е инженерска фаза.

Колку ќе биде успешен овој тим веројатно ќе се знае по две години. Сепак, голема е веројатноста да се оствари целта.
Подготвил: Марта Димитров

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија