X
 23.03.2017 Култура

Чомски: „Сите се загрижени за спречување на тероризмот. Постои лесен начин - престанете да учествувате во него“

чомски

„Ако денес го предавате она што сте го предавале пред пет години, или областа е мртва или вие“.

„Национализмот има свој начин на угнетување на другите“.

„Колку повеќе се зголеми стравот од дрогата и криминалот, благосостојбата на мајките, имигрантите и вонземјаните, толку поголема е контролата над луѓето“.

„Било кој диктатор би се восхитувал на единството и послушноста на американските медиуми“.

„Ако не веруваме во слобода на изразувањето за луѓето кои ги мразиме тогаш воопшто не веруваме во неа“.

„Промените и напредокот ретко се дарови од горе. Тие доаѓаат од борбите од долу“.

„Често пати сум помислил дека ако постои рационален фашистички диктатор, тогаш би го избрал американскиот систем“.

„Пропагандата во демократијата е исто што и присилувањето во тоталитарната држава“.

„Во оваа терминална фаза на човековото постоење, демократијата и слободата се повеќе од само идеали кои се вреднуваат - тие се од суштинско значење за опстанок“.

„Сите се загрижени за спречување на тероризмот. Постои лесен начин - престанете да учествувате во него“

„Интернетот го компромитира квалитетот на дебатата“.

„Никогаш не ви е потребен аргумент против употребата на насилство, потребен ви е аргумент за употреба“.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура